Kes suudab teha mitut asja korraga?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Pole midagi haruldast, kui naine toidab üht last, mängib teisega, teeb samal ajal süüa ja saadab naabrinaisele sõnumit. Kas mehed suudavad teha mitut asja korraga?

Stockholmi ülikooli teadlane Timo Mäntylä tegi katseid vabatahtlike meeste ja naistega, kes pidid korraga hakkama saama nelja erineva ülesandega, kirjutab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Inimesed pidid jälgima kolme digitaalset ajamõõtjat, mis näitasid eri kiirusega erinevat aega. Nad pidid registreerima varem kokkulepitud aja.

Lisaks hoidsid katsealused silma peal arvutiekraanil, kus neile näidati Rootsis levinud eesnimesid. Kui ekraanile ilmus rida, kus sama nimi esines kaks korda, pidid vabatahtlikud sellest arvutihiirega märku andma. Lisaks testis uurija katsealuste töömälu ja ruumitaju.

Selgus, et meeste ruumitaju oli naiste omast parem. Mäntyla arvates võib just ruumitaju olla seotud võimega mitut asja korraga teha.

Lisaks sai keskmine mees samaaegsete ülesannetega naistest paremini hakkama. Naiste võimed olid väga kõikuvad ja sõltusid menstruaaltsükli faasist.

Varasemad uuringud on näidanud, et naiste ruumitaju on kõige kehvem siis, kui munarakk vabaneb. Kõige parem on naiste ruumitaju menstruatsiooni ajal.

Mäntyla tulemused kinnitasid, et hormoonid mõjutavad naiste võimet teha korraga mitut asja.

«Ovulatsiooni ajal jäävad naised meestele kindlalt alla. Kuid menstruatsiooni ajal paraneb oluliselt naiste võime mitut asja samaaegselt teha,» selgitas Mäntyla.

Uurija kinnitusel pole kõik inimesed ühesugused. Ka ühe soo piires on väga suuri erinevusi, need sõltuvad inimeste töömälust ehk võimest ajutist infot hoida ja kasutada.

Uurimus ilmus ajakirjas Psychological Science.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles