Rahulolematus palganumbriga tekitab koduski probleeme

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isa lapsega
Isa lapsega Foto: SCANPIX

Raha eest saab õnne osta küll. Ameerika Ühendriikide uuringust selgus, et rahulolematus palga pärast on suuresti seotud töö- ja eraelu ühildamisel tekkivate konfliktidega.

Väljaandes Journal of Organizational Behavior avaldatud uuringu autoriteks olid professor Devasheesh P. Bhave Concordia ülikoolist ja professor Amit Kramer Illinoisi ülikoolist. Nad uurisid suhteid erinevate palgatasemete juures, inimeste rahulolu oma palgaga ja koduseid probleeme, vahendab Forbes. Nad leidsid, et neil, kes olid oma palgaga rahul, oli ka kodus vähem probleeme.

Krameri sõnul on aga palk suhteline. Kui inimene teenib piisavalt, et katta oma peamiseid elamiskulusid, siis muutub ta arusaamine sõltuvalt sellest, kui palju ta endale võrreldes oma lähikondlastega lubada saab. Oma palga suurust hindavad inimesed selle järgi, kui palju saavad palka teised, kui palju nad selle nimel enda meelest vaeva näevad ja millest nad oma elus töötamise nimel loobuma peavad.

Seetõttu ei ole ka Krameri sõnul alati palk see, mis inimesi motiveerib, sest näiteks palgatõusu mõju on vaid ajutine. Aja jooksul võrdlevad töötajad taas oma palka teiste töötajatega, tööturu üldise normiga ja oma igapäevaohvritega.

Leiti, et ka kõrgepalgalistel tekitab töö- ja eraelu ühitamisel probleeme see, kui kollegidel on ebavõrdsed palgad. See teadmine võib eriti oluline olla naiste puhul, kes peavad sageli silmitsi seisma palgalõhega erinevatel ametialadel.

Kui juhid tahavad hoida andekaid töötajaid, peaksid nad hoidma ettevõttes ühtlaseid palku. Veelgi enam – Kramer usub, et rahulolematust töö- ja eraelu ühildamisel saab vähendada ka paindlike töötingimuste abil, milleks on näiteks tasustatud lisapuhkus, liikuv tööaeg, kaugtöövõimalus või lühendatud töönädal.

Ajal, mil tänu tehnoloogiale on paljudel aladel võimalik töötada igal ajal ja igas kohas, peaksid ettevõtjad Krameri selgitusel tulema oma töötajatele rohkem vastu, et peredega alluvad saaksid oma eraelu tööeluga paremini ühildada ning oma elu rohkem ise juhtida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles