Feng shui vaimus kodu

Tiina Kolk
, Arteri toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilkupüüdev: lilla dekoratiivvärviga sametine sein on vahva.
Pilkupüüdev: lilla dekoratiivvärviga sametine sein on vahva. Foto: Marina Puškar

Iidset idamaist tarkust kasutades remonditi ja sisustati hiljaaegu üks kolmetoaline korter Kadriorus.

Kahe aastaga, mis avar ja valgusküllane 64-ruutmeetrine korter on olnud praeguse pererahva käes, on settinud nende arusaamad, kuidas ruume veelgi mugavamaks muuta. Plaane arutati sisearhitekt Ilona Põldmega, kes pakkus nende jutuajamiste põhjal välja uue sisekujunduse.

Nüüd on värskendusremont tehtud ja huvitava värvivalikuga korteris seal enne puudunud esik, uus köögi- ja kabinetimööbel ning valguslahendus.

Üllatavad kombinatsioonid

Varem sattus siseneja trepikojast otse elutuppa, nüüd aga moodustab omamoodi esiku sisearhitekti projekteeritud seinakapp, mille üks pool avaneb esikusse riidekapina ning elutoa suunda jääb raamaturiiul. Viimase all leidis endale koha Hiina stiilis kapp.

«Kuna kogu korteris olev Hiina mööbel on toretsev – näiteks on ustel uhked pandlad –, siis muud esemed selle kõrval peaksid olema lihtsad,» selgitab Ilona Põldme, kes kavandas suurema osa mööblist.

«Iga asja puhul tuli arvestada ka feng shui’ga, aga seda oli siin varemgi tehtud.»
Feng shui järgi saab paika panna, missuguseid värve interjööridesse valida. Alguses pakkus sisearhitekt kakao- ja koorekohvikarva, samuti ploomipruune toone. Kui ta aga värvikataloogiga kohale tuli, osutasid korteriomanikud lillakamate tahvlite suunas.

«Hakkasime mõtlema, et järsku jääb üldmulje liiga pruun, ja tahtsime väikest erksust juurde tõmmata,» põhjendab perenaine, ja lisab, et feng shui järgi sobib elutoa sellesse nurka – seal kohtuvad vesi ja maa – suurepäraselt just lilla.

«Kui juba tekkis lillakas toon – ja kabinetti veelgi lillam –, tundus mulle, et nende kõrvale passiks hall, ehkki ma ei armasta sisekujunduses halle toone. Meie halli taeva taustal see värv ei inspireeri, aga siin on lilla-halli kombinatsioon väga kohane,» räägib Põldme.

Itaalia päritolu eritehnoloogia järgi seinale kantud dekoratiivvärvide sametine muster jätab salapärase, esmapilgul tapeeti meenutava mulje.

Elanike soovide järgi kabineti sisustust projekteerides pidi sisearhitekt nuputama, kuidas riiulid, sahtlid, kapid ja kogu tehnika ikka ära mahuks. Laua taha tuli paigaldada tosin pistikupesa, sest pererahvas tahtis juhtmerägastikust põrandal lahti saada.

Remondi käigus tuli teisigi elektritöid teha, näiteks vahetati kõik lakke süvistatud halogeenlambid LEDide vastu. Lühtrid asendati Rootsi firma Rydens valgust timmida lubavate valgustitega, sest need on lihtsad, samas maitsekad ning sobivad igasse interjööri.

Mööbel kui rätsepaülikond

Kuna korteris olid juba enne kasevineerist riiulid, siis tehti ka raamatukapp, söögilaud jms samast materjalist. Ainult köögikomplekt on nn murtud valgest mööbliplaadist. Stiilsesse seina on lisaks tavapärastele külmikutele, nõudepesumasinale ja panipaikadele paigaldatud väike veinikülmik. Pressgraniidist pinnaga köögilett on tavapärasest viis sentimeetrit kõrgemal, sest pikka kasvu peremehel-perenaisel oleks muidu ebamugav.

Silindrikujuline roostevaba aurukoguja koos pokaaliriiuliga mõjub kui skulpturaalne objekt.
Kaunis köögis on mõnus koos sõpradega kokata ja uusi maitseid proovida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles