Katriin Jüriska puhus Uuskasutuskeskusele taas elu sisse

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aasta noor naisettevõtja 2012 - Katriin Jüriska
Aasta noor naisettevõtja 2012 - Katriin Jüriska Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

BPW noorteklubi valis aasta naise väljakuulutamisel aasta nooreks naisettevõtjaks Katriin Jüriska (31), kes tõi Uuskasutuskeskuse pankrotist välja.

Täna läheb Uuskasutuskeskusel väga hästi ja selle tegevjuht Katriin Jüriska ei salga, et keskus on praegu üks edukamaid sotsiaalseid ettevõtteid Eestis. «See edu on tulnud läbi raske töö,» nentis ta. «MTÜ Uuskasutus on Eestis alates 2004. aastast ja nende aastate jooksul on organisatsioon läbi elanud väga erinevaid aegu. Algus oli raske, kuna inimesed ei olnud veel harjunud ei oma asju ära andma, ega ka kasutatud asju ostma.»

Seejärel hakkas keskusel paremini minema ning edust tiivustatuna ka laieneti väga aktiivselt, mille tagajärjel organisatsioon põrus ja ettevõte sattus pankrotti. Katriin Jüriska asus MTÜ Uuskasutuse tegevjuhiks 2009. aastal. «Minu ülesandeks oli siis tõestada, et kas selline mudel on Eestis üldse toimimisvõimeline, või ei olegi võimalik nii-öelda oma tulu teenimisega ära majandada,» selgitas ta. See tõestamine naisel aga õnnestus.

Töö muutis elustiili

Tööl pingutama innustab Katriini tahe midagi paremuse poole muuta. «Antud organisatsiooniga ongi soov muuta Eesti inimeste tarbimisharjumusi,» põhjendas ta, «et nad mõtleksid enne kui nad ostavad ja ei tekiks sellist tohutut tarbimisbuumi, nagu meil siin majanduse kõrgaegadel oli. Veel sooviks panna inimesi mõtlema, et ei ole vaja ka mõttetult asju ära visata, kui neil endal neid enam vaja ei lähe. Sest ega seda prügi ei ole meil varsti enam kuhugi ladustada.»

Uuskasutuskeskuses töötades on muutunud suuresti ka naise enda maailmapilt ja ta tõdes, et püüab isegi järgida säästlikku eluviisi. Seetõttu on aasta noore naisettevõtja tiitel Katriin Jüriskale väga oluline. «See näitab, et see, mis ma olen siiamaani teinud, on olnud õige ja kindlasti innustab see mind veel julgemalt edasi liikuma ja tegutsema.»

BPW noorteklubi sooviks oli innustada rohkem noori naisi olema ettevõtlikud, aktiivsed ühiskonnaelus ning mitte kartma sellega paratamatult kaasnevaid väljakutseid ja riske.

Seetõttu nimetatigi aasta nooreks naisettevõtjaks Katriin, kes julges hakata juhtima keerulises seisus ettevõtet, mis on tänaseks tema panuse läbi arenenud väljapaistvaks ning edukaks.

Noorteklubi põhjendas oma valikut veel sellega, et Jüriska sooviks oli teha tööd, mis kannaks ka laiemat, ühiskondlikku eesmärki ning see ajendas teda end proovile panema valdkonnas, millega tal varem suurt kokkupuudet ei olnud. Ometigi on ta olnud väga edukas - nüüdseks on pankrotimenetlus lõpetatud ja ettevõte kasumis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles