Jaak Prints: elus tuleks rohkem mitte teada

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Prints
Jaak Prints Foto: Mihkel Maripuu

Üle-eelmisel laupäeval Tartus Athena keskuses toimunud TEDxTartu konverentsil esinenud NO99 teatri näitleja Jaak Prints rääkis teadmatusest ja illustreeris oma juttu elust enesest toodud näidetega ehk teadmatuse olulisusest teatris.

Printsi sõnul vajavad inimesed teadmatust, et püsida värsked ja avastada ootamatuid kohanemisi.

«Kui te mõtlete lapsepõlve peale või vaatate kõrvalt mõnda last, siis päevast-päeva ta tegeleb teadasaamise, küsimuste küsimise, endasse ahmimise, kõige sellisega. Ja see on tohutult põnev, see on üks huvitavamaid aegu inimese elus,» rääkis näitleja.

Ta arutles, et millegipärast juhtub aga elus nii, et suureks kasvades pole väike inimene enam niivõrd huvitav: mõned küsimused on leidnud vastused, teatud asjad on muutunud iseenesestmõistetavaks ja mingi võlu inimesest kaob.

Kuidas on lood teadmatusega teatris, kus etendusele eelneb kuudepikkune prooviperiood? Printsi sõnul toimub teatris pidevalt sündmusele seljaga seismine – oled laval, laval juhtub midagi, aga sa ei tea seda. Tegelikult sa tead, te olete mitu kuud proovi teinud ja sa tead, mis juhtub. Aga iga kord kokkulepitud kohal juhtub see, mida sa ei tohi teada.

«Ära mängi laval seda, mida sa tead, mängi seda, mida sa ei tea. Siis on see värske, ootamatu, avab sinus uusi kihte, mille olemasolust sa polnud teadlik,» jutustas näitleja endale muhedal viisil. Tema arvates tuleks seda mõtteviisi rakendada ka elus laiemalt: tuleks rohkem mitte teada, tuleks olla rumalam, kobada rohkem pimeduses.

Kuidas seda aga saavutada? Inimene on loodud olema uudishimulik. Tegelikkuses tuleks endale öelda, et pole vahet, sest eesmärk on sama: teadmatuse eesmärk on teadasaamine. Kuidas jõuda teadmatuseni? Selle jaoks on näitleja sõnul tarvis julgust. «Teadmine loob alati turvatunde, teadmatus toidab hirmu. Teadmatus on hirmu käivitav jõud,» ütles ta.

Vaata ka videot!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles