Sa ei ole üksi: Janek nägi lapsena pealt nii peksu, surma kui nälga

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Janek
Janek Foto: Kanal 2

Janek on 34-aastane tugeva liikumispuudega noormees, ajakirja Vaimupuu peatoimetaja. Ent Kanal 2 uue saate «Sa ei ole üksi» avalugu ei rääkinud mitte tema puudest, vaid keskkonnast, kuhu ta juba päris pisikesena sattus. Keskkonnast, kus Janek on enda sõnul üks vähestest, kes üldse ellu jäi.

Janeki ema jäi beebiootele vaid 16-aastasena. Poja sündides selgus, et laps on puudega ning selsamal hetkel loobus tema ema oma lapsest. Tugeva liikumispuudega laps viidi sünnitusmajast Tallinna väikelastekodusse, kus algas tema võitlus elu ja surma vahel.

Aastal 1984 saadeti 6-aastane poiss Tallinna väikelastekodust Imastu laste internaatkodusse. Seal nägi ta lapsena pealt nii peksu, surma, nälga kui ka teisi täna ilmvõimatuna tunduvaid sündmusi.

Carmen ja Janek läksid tagasi Imastustusse, sinna samasse majja, kus õõvastavad sündmused aset leidsid. Et loo peategelane tolle maja ning oma minevikuga saaks lõplikult hüvasti jätta, kirjeldas Janek ehmatavaid fakte, mis olid sööbinud tema mällu. Räämas maja seintelt oli värv täielikult koorunud ning põrandad läbivajunud. Igas ruumis tulid mehele meelde uued mälestused ning detailselt oli Janekil meeles nii see, kuidas karistamistehnikaks oli peks rihmahoopidega kui ka see, kuidas kõik rühma 20 last pesti samas vannis, kusjuures oma pesemisjärjekorda pidi ootama alasti külmal kivipõrandal. Kui käes oli Janeki kord, oli vesi juba ammu must. Ka surma pidi vapper laps pealt nägema – inimesed surid nii lamatiste kui ka lämbumise tagajärjel; lapsi söödeti poti peal – nii säästeti aega.

Kõiki kasvandikke ja ka kasvatajaid võiks nimetada tolle aja ohvriteks, kes pidasid igapäevast võitlust ellujäämisega. Paljud igatsevad nõukogude aega taga, kus kõik oli paberil kirjas ja midagi rikkuda ei tohtinud. Kõik oli karm ja kõik olid karmid. Kuid, kas see süsteem oli inimlik ja kas seda tasuks igatseda, kui see süsteem õpetas kaasinimestega jõhkral kombel käituma?

Janek on oma minevikust aga õppinud – ta usub, et vaimupuudega inimesed on andekad ning täisväärtuslikud ühiskonna liikmed. Oma panuse annab ta vaimupuudega inimeste kogukonda peatoimetades ajakirja Vaimupuu ning on õnnelik, et tal on sõbrad ja ta pole üksi.

Janek rääkis oma loo nii enda kui ka kõikide teiste kunagiste Imastu laste nimel. Ta jäi ellu, kuna oskas suurelt mõelda ning oma unistuste saavutamiseks ka abi küsida.

«Sa ei ole üksi» on Kanal 2 eetris kolmapäeviti kell 21.00.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles