Sa ei ole üksi: ajuvähk võttis Dianalt pisitütre

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Sa ei ole üksi" teine saade.
"Sa ei ole üksi" teine saade. Foto: Kanal 2

Kanal 2 saatesarja «Sa ei ole üksi» teises osas nägime pisikese Regina võitlust ajuvähiga. Tüdruku ema Diana, kes elab juba 15ndat aastat Ameerikas, pidas lapse raskest haigusest igapäevaselt kuus aastat blogi ning kirjutas oma perekonna läbielamistest ka raamatu.

Regina ajuvähi vorm PNET ei ole geneetiline haigus. See võib tekkida lastel 4.-10. eluaastani või 15.-21. eluaasta vahel. Esimeseks sümptomiks on oksendamine. Ka Regina oksendas pidevalt, kuid erinevad arstid pidasid seda gripiks. Aju uuringu tegemise peale ei tulnud keegi.

Diana mäletab hästi päeva, mil ta oma tütre raskest haigusest teada sai. Noor ema sõitis Ameerikast Eestisse oma 25ndat juubelit tähistama. Igast lennujaamast helistas mures ema oma abikaasale – kas tütrekesega on ikka kõik hästi. Lapsevanemad teadsid, et tüdruk on haige, kuid kui tõsine oli Regina seisund tegelikult, ei osanud keegi arvata.

Hommik pärast sünnipäeva oli Diana jaoks raske. Abikaasa kõne, et on vaja kiiresti tagasi Californiasse sõita, veel liialt hirmu ei tekitanud. Diana muutis lennupiletid ümber ning uskus, et sõidab varsti tagasi Eestisse. Kodumaale noor ema aga niipea ei jõudnud, sest algas võitlus. Võitlus oma tütre haiguse – ajuvähiga.

Pärast diagnoosi saamist muutus Diana elu täielikult - tema väikesel tütrel oli ajukasvaja ning selle mõttega tuli kuidagi elama õppida. Regina pidi nüüd mängimise asemel minema operatsioonile, tänu millele eemaldati 100 protsenti lapse kasvajast. Tüdruk läks pärast seda isegi kooli ning elas tavalist aktiivset lapse elu, kuniks koolist kord helistati, et Regina enesetunne pole kõige parem.

Ühel päeval oksendas väike tüdruk koduteel. Sel korral Diana juba teadis, mis ees võib oodata. Arstid ütlesid, et Regina ajus on 40 väikest kasvajat ning tüdruku kirurg, kes teda neljal korral opereeris, vabandas, ja ütles, et sel korral ei saa enam midagi teha. Pisikesel tekkisid ka sarnase saatusega sõbrannad ning iga kord, kui keegi nendest lahkus, teadis Regina, et nad läksid nüüd taevasse ingliks.

Nendele vanematele, kes on oma lastega praegu haiglas ja võtavad iga koosveedetud päeva kingitusena, soovitab Diana üksteist kuulata. Ühes suunas rääkida, endast see välja saada. Üksi jääda ei tohi. Inimesed, kes aidata tahavad, võivad julgelt võtta ühendust Tallinna Lastehaigla Onkoloogiaosakonnaga.

Igal aastal avastatakse Eestis keskmiselt 25-30 lapsel kasvaja. Kõige sagedasem on leukeemia ning seejärel kesknärvisüsteemi kasvaja. Hoolimata sellest, et lapseea kasvajad on tänapäeval üldiselt hästi ravitavad (75-80 protsenti lastest paranevad), on kesknärvisüsteemi ja ajukasvajate puhul statistika kurvem. Viimaseid on raske avastada ning paraku tekivad lastel kaebused siis, kui kasvaja on juba väga suur.

Diana jagas oma kogemust, et me mõistaksime, et sellise haigusega ei tohiks mitte ükski vanem jääda üksi. 1. juulil saatis Regina väiksem vend Gabriel altari ette oma vanemad. Et nad saaksid üksteisele kinnitada seda, mida ammu südames kandnud.

«Sa ei ole üksi» on Kanal 2 eetris kolmapäeviti kell 21.00!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles