Asjatundjad annavad nõu - veinijuht pühadeks

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelistab kuiva: Imre Uussaar soovitab vahuveinidest pruukida pigem kuiva, kui et magusat.
Eelistab kuiva: Imre Uussaar soovitab vahuveinidest pruukida pigem kuiva, kui et magusat. Foto: Peeter Langovits

Kolm veinitundjat jagavad juhatust, missugust keelekastet pruukida seaprae ja hapukapsaga ning milline mullijook avada aasta viimasel õhtul.

Imre Uussaar, restorani Dominic sommeljee

Tõenäoliselt paneb 80 protsenti eestlastest lauale seaprae, hapukapsa ja verivorstid ning teab, et Riesling sinna juurde on klassika. Jah, hapukapsas ja sealiha tahavadki tasakaaluks värsket hapet, mineraalsust, puuviljasust – kerge, värske, särtsakas vein on sinna parim.

Odavamast ja keskmisest hinnaklassist eelistaksin «sakslasi», Rheingau ja Moseli Rieslinguid. Alsace’i Rieslinguid pakuks üksnes siis, kui need on kallimad, üle 20 euro pudel, odavamad ei pruugi välja vedada.

Jõuluroogade juurde võib valida ka punaveini, kuid see ei tohiks olla täidlane, pigem ikka marjane ja ilusa happega. Näiteks mõni Itaalia Valpolicella, särtsakas ja kirsine.

Vahuveinidest soovitan pigem kuiva, kui et magusat. Kas või Hispaania lihtsaid cava’sid, mida saab hea hinnaga. Kui tõesti tahate magusamat mekki, valage klaasi põhja 2 cl rabarberi- (suur trend!) või mustsõstralikööri ja siis kuiva vahuveini peale. Šampanjaga aga pole võimalik eksida – ma pole elus ühtki halba šampanjat joonud. Ja mu meelest on ka lihtne šampanja reeglina parem kui ükskõik milline vahuvein.

Jõuluõhtuks

Kuni 10 eurot: Dr Looseni Riesling Classic Moselist. Kerge ja värske, hea hinnaga «sakslane», jõululauale ideaalne.
Üle 10 euro: mõni Rheingau Riesling, näiteks Domdechant Werner Riesling Classic – pole väga kerge, pigem täidlane, troopiline, puuviljane.
Üle 20 euro: rändaksin Alsace’i ja võtaksin mõne sealse tipu, näiteks Zind-Humbrechti veinimaja Rieslingu. Õline, täidlane, järelmaitses leidub ka särtsakat hapet, mis aitab roa hapusust ja rasvasust tasakaalustada.     

Aasta ärasaatmiseks

Kuni 10 eurot: mõni lihtne Hispaania cava. Näiteks Freixenet, Cristalino, Anna de Codorniu.
Üle 10 euro: mõni Rieslingu sekt Rheingaust – näiteks Baron von Knyphauseni oma. Võrreldes cava’dega on see aromaatsem, võimsam, tugevama happega ja kergelt õlise noodiga.

Üle 20 euro: mu viimase aja suur lemmik on pisikese peretootja, Pierre Paillardi Brut Grand Cru šampanja. Ses on röstisust, kreemjaid, täidlasi ja õunaseid noote, vähem aga tsitruselisi ja värskust.

Siiri Kirikal, Oma Maitse toimetaja ja veiniajakirjanik

Et maitseid kuhjub kokku palju, on lihtsam keskenduda ühele-kahele maitsestaarile, mille juurde veinid hästi sobituksid. Selleks võiks kindlasti olla pearoog ning vastavalt pere eelistustele elegantne alguskäik uhkete eelroogade ja suupistetega või hoopis midagi põnevat magusa finaali juurde.

Hapukapsas ja Riesling on ammuilma kokku pühitsetud paar, millega sobituvad hästi ka heledamad lihad, taine sealiha ja haneliha. Rieslingu veidi puuviljamagusamad ja vähem alkohoolsed versioonid Moselist saavutavad hea klapi ka klassikaliste suupistetega.

Krõbeda pealispinnaga mahlane seapraad, eriti koos õuntega küpsetatult ja ahjukartulitega serveeritult, sulandub hästi ühte puuviljase Chardonnay’ga, kus on ka piisavalt happeid. Sinepised lihaversioonid taluvad kuivemaid veinimaitseid, ürdised praed naudivad aga pehmemaid ja puuviljaseid Sauvignon Blance. Kui ürte on eriti rohkelt, annab hea klapi pehme Vana Maailma punavein, Pinot Noir või Merlot.

Kui serveerite sealiha hapukapsaga, tulevad parimad maitsed Alsace’ist – sobivad tõsised, täidlased ja rikkalikud Gewürztraminerid ja Rieslingud, näiteks Hugeli veinimajalt, aga ka Pinot Blanc ja ka punane, kerge kehaga, kuid piisavalt nüansirikas Pinot Noir.

Kes roosade veinide lummuses, ei pea ka nüüd oma eelistusest loobuma. Valige hapukapsaga roa juurde mõni Vana Maailma õrnahõnguline vein.

Verivorst on raske juhus. Kui just veini juurde vaja, siis eestimaised (metsa)marjaveinid on parimad. Punaseks lihaks liigituv pardiliha naudib pehmet Merlot-veini Bordeaux’st. Kes eelis­tab valget veini punasele, proovigu mõnd täidlast ja rikkalikku Chablis’d.

Jõulumagusa juurde sobib alati naturaalsest mahlast hõõgvein. Eriliselt piduliku tunde loovad jõululaual magus ja dekadentlik šerri Pedro Ximenez, väärishallitusega Sauternes’ või mõni elegantselt mesine hiliskorjevein, mille happesus liigsed siirupised maitsed ära lahustaks. Tänavuse aasta maitseleid on minu jaoks ka meie veiniguru Matti Timmermanni soovitus proovida piparkooke koos vürtsika Shiraz-veiniga, mis pole ülemäära marjapargine.

Jõuluõhtuks

Kuni 10 eurot: Höpleri Grüner Veltliner või Rivetto Langhe Nascetta. Austerlaste keskmise täidlusega särtsakad ja puhtad veinid, nagu ka nimetatud Grüner Veltliner, on väga sümpaatsed. Mineraalsus ja õrn ürdisus annavad toiduga sobitamisel palju põnevaid kooslusi, laimine hape veab alati välja ja kerge piprasus elavdab maitseid.

Kui tahate seltskonda üllatada millegi uue ja mahlakamat stiili veiniga, soovitaks viimase nädala leidu – Rivetto Langhe Nascettat Itaaliast – haruldasemast marjasordist Piemonte veini, mille lihtne võlu peitub selle pehmes mineraalsuses ja lummavas floraaluses. Mõnus seltskonnavein.

Üle 10 euro: Riesling Kabinett, näiteks Reichsgraf von Kesselstatt.  Leebed, st vähealkohoolsed, aga samas mineraalsed ja silitava happega, kergelt puudutava puuviljamagusa nüansiga toiduveinid mõjuvad elegantsemalt kui luukuivad Rieslingud. Sobivad imehästi pasteetide ja sültidega.

Üle 20 euro: portvein, vähemalt tawny, näiteks Offley. Sobib loputama suutäit magusaid pähkleid ja lisab elevust sõpradega koosolemisel. Aastaid olen jõuludeks enesele varunud ka mõne Amarone – veini (näiteks Masi Costasera), mis pole igapäevane, mille aroomide ja maitsete arenemine klaasis näib igavene, mille maitsed sümboliseerivad küllust ja (maitse)hetki, mil kõik klapib ja tervikuks saab.

Aasta ärasaatmiseks

Kuni 10 eurot: Marques de Monistrol on roosa ja kuiv vahuvein Penedesist, meil müügil aastakäigujoogina ja täis puuviljaseid lopsakaid maitseid. Lihtne, hea ja inimliku hinnaga. Kes veelgi mahlakamat stiili vahujooki armastab, neile soovitaks naturaalset siidrit, mille hind on rahakotisõbralik, ning valida võib nii kuiva kui magusa maitsepaleti vahel.

Üle 10 euro: Alsace’i cremant’e, näiteks Gustave Lorentz, on saadaval küll vähem ja joogil on keeruline nimi, kuid samas on see vahuvein «odavatest» segatud šampanjadest maitsetihedam ja elegantsemgi.  

Üle 20 euro: Perrier-Jouet – tootja, kes teeb taevaliku stiiliga šampanjasid, meelitavalt puuviljased, peened, samas kerged ja rikkalikud, värsked. Jätab suhu mõnusalt küllasliku, kergelt pistva ja naksaka järelmaitse.

Kristjan Peäske, Leib Resto & Aed peremees

Et eestlaste jõululaual on palju hapukaid-magusaid maitseid, võiks ka veinide osas samas suunas vaadata. Jõuluroogade klassikaliseks saatjaks on Riesling, mu eriliseks lemmikuks sakslaste omad, kus hapusus-magusus mõnusalt tasakaalus.

Väga jõulutoidusõbralik on ka austerlaste Grüner Veltliner – mari on hea happesuse ja värske loomuga. Samuti ehib alati jõululauda õlu, olgu see kohalik või importpruul – näiteks taanlaste Mikkeller Cream Ale.

Pidupäevaga käivad kokku vahuvein ja šampanja, mida võib ka enne õhtusööki isutekitajaks klaasikese rüübata või söögi kõrvale proovida – šampanja sobib alati ja ükskõik millise toiduga, ütlevad klassikud. Vahuveinidest soovitaks šampanjaga samal viisil tehtud mullilisi, näiteks hispaanlaste cava’t või prantslaste cremant’i.

Jõuluõhtuks

Kuni 10 eurot: Jordan The Real McCoy Riesling, Stellenbosch. Väga hea hinna ja kvaliteedi suhtega Riesling Lõuna-Aafrikast, kuigi tegu on saksa stiilis veiniga. Aroomis on tunda väärikale Rieslingule omast petrooleumi, maitse on samas värske ja rikkalik.

Üle 10 euro: Grüner Veltliner Smaragd Alte Point, Hutter, Wachau. Võimas Austria vein, mis kindlustab elamuse – väga mineraalne ja hästi tasakaalus.

Üle 10 euro: 2003 Gran Reserva, Laudum, Bocopa, Alicante. Talvisel ajal soojendavad punaveinid mõnusalt – see pärineb kuumast Lõuna-Hispaaniast ja on enesesse salvestanud mõnusa doosi päikest. Küps ja hästi arenenud, pakkudes elamust paljunäinud veinisõbrale ja veinimaailmas esimeste sammude astujale. Sobib tummisema ja kergelt vürtsikama jõuluprae juurde või lihtsalt pühade ajal nautimiseks.

Aasta ärasaatmiseks

Üle 10 euro: Weingut Höllerer Riesling Brut, Kamptal. Traditsioonilisel šampanjameetodil tehtud Austria vahuvein, mis peidab endas nii head ja värsket hapet kui ka kerget röstisust.

Üle 20 euro: Gosset Grande Reserve Brut. Röstine ja võimas šampanja, mis sobib ka kõige nooblima peo ehteks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles