Sa ei ole üksi: pärast põlengut tuleb leida edasiviiv jõud, et elu jätkuda saaks

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kanal 2 saatesari «Sa ei ole üksi» toob televaatajani lood inimestest, kes räägivad oma kogemustest selleks, et neidsamu läbielamisi praegu kogevad inimesed leiaksid endas julguse ja jõu tunnistada, et üksi ei pea raskel ajal kunagi olema. Saate neljas osa oli järelemõtlemiseks ja hoiatuseks. Eestis süttib aasta jooksul ligi 10 000 tulekahju, milles kaotab elu umbes 100 inimest.

Kõik meist mäletavad põlengut Raasikul, kus tuli viis kaasa väikese poisi ja teda päästma tõtanud ema. Kuidas käitusid aga pärast sellist õnnetust ellu jäänud väikesed lapsed, kes veel ei tea, mis on matused ja lein?

Kiili sotsiaaltöötaja Talvi kirjeldab päeva, mil lastel tuli hüvasti jätta nii oma ema kui ka väikese vennaga: «Väga oluline oli pidada kirstumatus, et lapsed saaksid hüvasti jätta. Kuna hukkus üks kaksikutest ja nende hingeline side oli väga tugev, siis venna kaotanud kaksikõde Kärt otsis veel matusepäevalgi oma venda taga.»

Laps ja ema sängitati ühte hauda, seda küll erinevates kirstudes. Ema jooksis ju pojale järgi, kuid maises elus ta oma lapsega kokku ei saanudki. Ehk kohtuvad nad teispoolsuses.

Inimene, kelle elus leiab aset traagiline tulekahju, elab seda väga raskelt üle. Kuid mida tunnevad päästjad, kes inimeste elude ja kodude päästmisega tegelevad iga päev? Päästetöötaja Antti Lääts räägib, et nii kaua, kuni hirmu ei tunne, siis päästja õiget asja ei tee. «Enesealalhoiu instinkt peab tööle hakkama – see on ainukene võimalus ise põlengust eluga välja tulla.» Antti on pidanud käes hoidma kolmekuuse imiku laipa, kelle ema ühel õhtupoolikul lihtsalt peole läks ja lapse üksinda koju jättis.

Saates rääkis ka abielupaar, kes oma kodu mahapõlemist murdaosasekundite jooksul pealt nägema pidi. Täna on nad õppinud, et tulekahju korral tuleb säilitada kaine meel ning juba ette mõelda sellele, kuidas käituda siis, kui tuli on juba tugevam kui vesi.

Peale põlengut tuleb aga leida see edasiviiv jõud, et elu jätkuda saaks. Tänu paljudele heasoovlikele Eesti inimestele on nii mitmedki tulekahju läbi elanud inimesed suurt abi saanud. Ka Raasiku perekonda aidati – saates selgub, et inimesed on annetanud perekonnale kokku üle 104 000 euro.

Pärast õnnetust tuleb õppida elama sekund, minut, tund ja päev korraga. Meie kui kõrvalseisjad saame vaid leinajate aega austada ning neile toeks olla, et nad valuga päris üksi ei jääks.

«Sa ei ole üksi» on Kanal 2 eetris kolmapäeviti kell 21.00.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles