Seitse viisi, kuidas rikud oma ametialast mainet

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui sul on valida, kas olla meeldiv või austatud, siis kumma sa valiksid? Sinu mainest oleneb tööl väga palju.

Töötaja maine suurettevõttes kujuneb mitme küsimuse põhjal. Kes ta on? Kas ta meeldib mulle? Kui pädev ta on? Kas ta oskab teisi juhtida? Kui sind austatakse, suudad panna inimesi oma ideid ellu viima, kirjutab Forbes.

Kuigi ametialast mainet mõjutavad ka töötulemused, siis on just need igapäevased pisiasjad, mis seda õõnestavad.

Vabandused

Osalt tahavad inimesed oma eksimustele vabandusi otsida, sest neile tundub, et nad on võimetud midagi muutma. Näiteks tegid midagi, sest keegi teine «käskis» või jätsid midagi tegemata, sest vajalik dokument oli kadunud. Vabandajad on omamoodi tööohvrid, sest nad ei vastuta ka oma edu eest. Kui sul jääb midagi arusaamatuks, pead küsima. Vastasel juhul raiskad palju aega juurdlemisele, mida peaksid edasi tegema, kui võiksid hoopis tegeleda vajalike ressursside otsimisega. Leidlikkus on suurepärane omadus, mis ei jää märkamata.

Tähtajad

Kui sulle peab pidevalt tähtaegu meelde tuletama, siis kaob teistel kiiresti igasugune austus sinu vastu. Tööde õigeaegne esitamine on kõige parem ja lihtsam moodus, kuidas näidata oma kontrollivõimet ja enesevalitsust.

Koosolekud

Enamasti kujuneb töökaaslaste arvamus üksteise võimekusest koosolekutel. Sellest hoolimata on palju neid, kes valmistuvad koosolekuks viimasel minutil. Seetõttu võib jääda aga mulje, et oled lohakas ja mitte just parima taibuga. Liigses ettevalmistuses pole midagi halba, sest teadmine, et oled valmis vastama ka tühisematele küsimustele, lisab enesekindlust ja näitab sind paremas valguses.

Panus

On mõistetav, et keegi pole sunnitud iga päev ületunde tegema, kuid liigne kangekaelsus tööaja arvestamisel võib kurvalt lõppeda. Kui sulle pakutakse head võimalust end õhtul paaritunnise ületunniga tõestada, siis kasuta seda võimalust ning ära nõua töötundide vähendamist järgmisel päeval. Nulltolerants ületundide suhtes tingib selle, et sind ei nähta kui juhikandidaati – sa pole valmis rohkem panustama, seega ei saa sind usaldada.

Reageerimine

On väga oluline, et vastaksid oma kirjadele, mitte ei eeldaks, et vaikimisest piisab keeldumiseks. Töökaaslastele jääb ju arusaamatuks, kas said üldse kirja kätte, kas sinu otsuse järel peab veel ootama või kas üritad neid lihtsalt vältida. Teisisõnu – vastamata jätmine on ebaviisakas. Isegi kui vastus ei ole kirja saatjale ootuspärane, näitab reageerimine austust.

Ennasthalvustavad naljad

Hea huumor parandab suhteid ja võib tagada ka tööedu, kuid pidev enda üle naermine on halb. Esiteks võid nõnda muutuda kontori klouniks, mis tähendab, et sind ei võeta enam tõsiselt ja oluliste otsuste puhul ei arvestata enam sinu arvamust. Teiseks hõõrud oma vigu töökaaslastele nina alla ja näitad, et ei austa iseennast.

Detailid

Ära unusta pisiasju, sest kui jätad need tähelepanuta, kipuvad need kuhjuma. Kõik su teod mõjutavad nii-öelda isiklikku kaubamärki, olgu need väikesed või suured. See kaubamärk jääb sinuga karjääri lõpuni. Mõnikord on inimesed nii keskendunud tulevikueesmärkidele, et jätavad oma käesoleva töö laokile. Muretse selle töö pärast, mida sa praegu tegema pead ja tee seda paganama hästi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles