Kuidas vältida läbipõlemist?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas sulle tundub mõnikord, et töö- ja pereelu on üks lõputu kohustuste jada, mis ei anna iialgi armu?

On kolm peamist tegurit, mis kõige enam stressi tekitavad: sügav süütunne, oskamatus keelduda ning oskamatus endas selgusele jõuda. Sul on kergem oma elu juhtida ja olla alati keskendunud, kui suudad endale andeks anda, kirjutab Huff Post.

Vabane süümepiinadest

Kas oled end kunagi halvasti tundud, kui õhtul tööd ei tee? Või et sa pole pausi ära teeninud enne, kui oled end teistele tõestanud? Emotsionaalsetest koormatest vabanemine laseb sul olla hetkes, et sa poleks pidevalt oma vaimus seotud millegi muuga. Saad vaba ruumi juurde, et avastada, õppida uusi asju, mida nautida ja suhelda inimestega, kellest sa tõeliselt hoolid. Kui tunned end süüdi juba seepärast, et tunned süüdi, siis jälgi ennast, et mõista, kui sagedasti sellised tunded sind valdavad ja mida enda «kohuseks» pead. Kelle standardite järgi sa oma tegusid mõõdad? Mõista, et oled andnud endast parima ja võrdle end sellise standardiga, mis pakub sulle naudingut ja teeb au.

Keeldumine on normaalne

Koomik Bill Cosby ütles ükskord, et ta ei tea, mis on edu võti, kuid läbikukkumise tingib soov kõigile meele järele olla. Kas usud, et sust jääb halb mulje kui sa ei püüa alati endast maksimumi anda? Tegelikult austatakse sind rohkem, kui oskad piire paika panna. Võid vabalt öelda: «Ma töötaks hea meelega sinuga koos selle projekti kallal, aga mul pole praegu aega. Ma tegelen veel kolme projektiga ja lisatööd võttes ei jõuaks ma õigeks tähtajaks valmis. Küll saaksin ma sellega tegelema hakata aga järgmisel nädalal, kui sul on siis veel soovi.» Üldiselt saavad inimesed su olukorrast aru, kui kirjeldad oma töömahtu, selgitad olukorda ja pakud sellele mingi lahenduse. Kui valid ülesandeid, siis on sul suurem võimalus tegeleda sellega, mis sind rohkem huvitab.

Väldi hommikust kaost

Kas oled kunagi märganud, et kui hommik on üks tohuvabohu, siis läheb kogu päev nihu? Alusta päeva selguse ja eesmärgiga. Kui sul ongi selline töö, kus tuleb pidevalt ette ootamatusi, siis on positiivne hommikurutiin lihtne moodus, kuidas oma elu veidi ootuspärasemaks muuta. Ole tänulik puhta karge vee eest, milles saad end pesta. Hinga kolm korda rahulikult sisse-välja enne, kui voodist üles tõused. Või jaluta lühidalt värske õhu käes oma kodutänaval enne tööle minekut. Kui oled leidnud mooduse, mis toob sind nii-öelda maa peale tagasi, saad päeva jooksul mõttes seda uuesti läbi elada, kui tööstress võimust võtab. Võttes hommikul enda jaoks eraldi pisut aega, on sul tööpäeval kergem otsuseid vastu võtta ja jõuad lühema aja jooksul rohkem tehtud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles