Sa ei ole üksi: Slava tahab kõigest aktsepteerimist

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Slava
Slava Foto: Kanal 2

Puue võib muuta inimese elu jäädavalt. Kuidas aga elada kehalise puudega nii, et saaks pisut ka elu nautida? Tänase saate peategelane Slava on tõeline kangelane. Slava kohta võiks öelda, et ta on «seotud kätega poiss».

Vaatamata sellele, et Slava ema andis väikese poisina ta lastekodusse, ei süüdista noormees oma ema: «Ema oli ju noor ja inimesed klatšisid». Kuna Slaval puuduvad käed, millele toetuda, siis väiksena oli tema jaoks kõige raskem pidev kukkumine. Täna aga ta juba teab, kuidas kukkuda ning mis veel olulisem, kuidas püsti tõusta ja püsti jääda - seda igas mõttes.

Tihtipeale on nii, et kui kohtame tänavapildis inimesi, siis paljud pööravad oma silmad mujale. Puudub julgus puudega inimesele otsa vaadata. Peas tekivad küsimused, et kuidas nad küll oma eluga hakkama saavad. Õnneks leidub aga ka inimesi, kes on julged ja pakuvad neile toetust.

Slava elus on olnud ka pruut ning noormees on mõelnud laste peale, kuid seda, kuidas ta üksi väikese beebi eest hoolitseda saaks, ta näha ei oska. «Mis siis saab, kui naine läheb poodi ja mina lapsega kahekesi koju jään?»

Paraku on üsna palju ka neid inimesi, kes õnnetuse tagajärjel oma kätest või jalgadest ilma jäävad ning seetõttu sügavasse depressiooni langevad. Iga raske puude või õnnetuse all kannatada saanud inimene vajab ka psühholoogilist tuge. Psühholoogi väitel on esimesed kuus kuud pärast õnnetust kõige raskem periood, kus inimene kahtlemata tuge vajab. Meie bürokraatia on psühholoogi sõnul absurdne: inimene peab iga kahe aasta tagant enda puuet tõestamas käima - Slava käed ei kasva ju tagasi.

Slava tugiisiku Maie sõnul saab enim Slavat ja teisi puudega inimesi toetada neid lihtsalt aktsepteerides. Võimalusel nõu või abi pakkudes ja eelkõige neid täieõiguslike ühiskonnaliikmetena võttes.

«Te peaksite rääkima, kui teil on muresid. Kui teil on perekond, rääkima nendega; kui ei ole, siis on olemas sellised kohad, kuhu saad rääkima minna ja sealt tuge otsida - see annab väga palju juurde. Kõigil on tegelikult keegi, keda saab usaldada,» jääb Slava positiivseks ja julgustab teisi enda eest seisma.

«Sa ei ole üksi» on Kanal 2 eetris kolmapäeviti kell 21.00.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles