Viis lihtsat sammu tervisliku elustiiliga alustamiseks

, tervisenõustaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas juba mõte tervislikust elustiilist ja toitumisest tekitab sinus stressi? Siin on viis lihtsat nõuannet, mis ei vaja liialt ettevalmistust ja ülemõtlemist.

Kuidas tõsta energiataset ja immuunsust, vähendada stressi, parandada und ja lõdvestuda? Kui teed õigeid valikuid, siis see ongi esimeseks sammuks tervisliku eluviisi poole. Alusta nendest lihtsatest väikestest muudatustest!

Nõuanne: energiataseme tõstmine

Kas oled tundnud, et vajad kohvi ärkamiseks ja energia tõstmiseks pärast lõunat, kuna tunned end unisena? Proovi hommikuse kohvi asemel valge tee joomist, mis on vähe töödeldud, sisaldab antioksüdante ja aitab kehal haigusi ennetada. Päevas tassi tee vahetamine kohvi vastu on samm kohvi tarbimise vähendamise suunas.

Nõuanne: immuunsuse tugevdamine

Kui meie immuunsüsteem on nõrk, siis kasutab keha liigselt energiat selle ülalpidamiseks ja enda kaitsmiseks. Proovi Indiast pärit immuunsust tugevdavat loodustoodet Chyawanprash – see on unikaalne moos, mis ühendab endas üle 40 ravimtaime ekstrakti, tagades organismile igapäevaselt piisava hulga vitamiine. Kui sellise suure riigi rahvas on kasutanud seda hea tervise säilitamise eesmärgil juba üle tuhandete aastate, siis miks mitte ka ise seda proovida. Nagu ka vitamiinide toime ei avaldu kohe, siis peaksid toodet kasutama vähemalt kolm kuud järjest, et tunda selle tervist parandavat mõju. See on saadaval tervise- ja veebipoodides.

Nõuanne: vedeliku tasakaal kehas

Söö vedelikurikkaid toiduaineid, et vähendada vedelikupuudust kehas. Reaalsus on see, et me ei jõua tihtipeale juua päeva jooksul vajalikku 1,5-2 liitrit vett, seega peaksid saama vedelikku ka toidust, mida sööd. Vedelikurikkad on juurviljad (näiteks suvikõrvits, paprika, seller), puuviljad (näiteks melon, pirn, tsitruselised), marjad (maasikad).

Nõuanne: rasvade tasakaal kehas

Söö häid rasvhappeid – kontrolli, millist tüüpi rasvasid sinu menüü sisaldab. Kui sinu menüüs on liialt küllastatud ja transrasvu, siis kehal kulub energiat, et neid rasvu seedida ja nendega hakkama saada. Praadimisel kasuta külmpressitud kookosrasva, palmi- ja palmiseemneõli, kuna nende rasvade kasulikud omadused säilivad ka kõrgetel kuumustel. Kuigi need on küllastatud rasvad, suudab meie maks need lagundada. Need rasvad toetavad ka ajutööd nii, et aju ei nõua väsimuse korral suhkrut. Kui sulle meeldib kookose maitse, siis proovi lisada hommikusele pudrule 1tl kookosrasva. Leiad need kasulikud rasvad tervisepoodidest.

Nõuanne: väldi lihtsüsivesikuid

Lihtsüsivesikud on meie organismis kiiresti imenduvad, mis tähendab seda, et nende tarbimine tekitab täiskõhutunde lühikeseks ajaks, mistõttu sööd suurema tõenäosusega hiljem rohkem. Lihtsüsivesikud on näiteks: valge ja pruun suhkur (moosis, kookides, küpsistes, kommides, alkoholis, ketšupis), nisujahu (ja kõik nisujahu sisaldavad tooted), valge riis.

Liitsüsivesikud seevastu imenduvad meie organismis aeglasemalt ning annavad seega energiat kauem (ei tõsta veresuhkru taset järsult kõrgele). Nendes on toitained ja vitamiinid säilinud, seega saab keha peale hea energia sealt ka kasulikke aineid. Liitsüsivesikud on näiteks: täisteratooted (pruun riis, täistera pasta, hirss, oder, tatar, tangud), amaranth, kinoa, köögi- ja kaunviljad. Seega suurem osa päevas söödavatest süsivesikutest peaksid olema liitsüsivesikud!

***

Rimi tervisenõustaja Katrin Pärt on olnud personaaltreener 6 aastat mitmes erinevas spordiklubis (ka praegu töötab ta neljas erinevas Tallinna spordiklubis) ning töötanud toitumisnõustajana umbes kolm aastat. Ta on  lõpetanud kehakultuuri teaduskonna Tallinna Ülikoolis, õppinud USAs ja läbinud Annely Sootsi Tervisekooli toitumisnõustaja kursused. Lisaks on Katrin õppinud ja töötanud personaaltreeneri ja toitumisnõustajana USAs ning Austraalias. Kuna personaaltreeningute kõrval on väga oluline toitumine, siis nõustab ta igapäevaselt inimesi nii treeningute kui ka toitumise alal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles