Naisi tapab peagi kopsuvähk rohkem kui rinnavähk

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Varem oli Euroopas naiste seas kõige levinumaks vähivormiks rinnavähk, kuid nüüd on esile tõusmas kopsuvähk, vahendab Naised BBC’d.

Nõnda ongi onkoloogia aastaülevaate järgi juba Poolas ja Suurbritannias. Kopsuvähi sagenemise põhjus peitub suures hulgas naistes, kes hakkasid suitsetama 1960. - 1970. aastatel ning see jätkab tõusutrendi paari järgmise aasta jooksul. Praegu levib suitsetamine naiste seas jälle vähem, seega peaks kopsuvähi esinemine aja jooksul taas vähenema.

Ekspertide sõnul sureb Euroopas 2013. aastal kopsuvähki umbes 82640 naist ja rinnavähki 88886 naist, kuid 2015. aastaks hõivab esikoha suremus kopsuvähki.

Ühtlasi selgus ülevaatest, et vähki haigestumine kasvab (pikema eluea tõttu), kuid suremus sellesse väheneb. Suremus kopsuvähki siiski suureneb ja vähenemist pole märgata ka pankreasevähisurmade hulgas, millest kolmandiku põhjustavad suitsetamine ja diabeet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles