Milliseid toetusi saavad samasooliste vanematega pered?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pere
Pere Foto: SCANPIX

Pere ja Kodu märtsinumbris kirjutatakse gei- ja lesbipaaridest, kel on lapsed. Sotsiaalministeeriumi sotsiaalkindlustuse osakonna hüvitiste ja toetuste poliitika juht Katre Pall selgitab omalt poolt, millised toetused nendele peredele kehtivad.

«Riiklikud toetused ei sõltu vanemate staatusest ehk abielu faktist,» selgitab Pall. «Seega on igal lapsel õigus lapsetoetusele sünnist kuni 16aastaseks saamiseni. Kui ta õpib põhikoolis, gümnaasiumis või põhikooli baasil kutseõppeasutuses, siis kuni 19. eluaastani.»

Küll tuleb spetsialisti sõnul silmas pidada, et toetuste taotlemisel ei liideta lapsi peres kokku, kui pole sõlmitud abielu. Näiteks kui ühel vanemal on kolm last ja teisel neli ning vanemad pole abielus, ei ole neil õigust taotleda seitsme- ja enamalapselise pere vanema toetust.

«Mis puutub vanemahüvitisse, siis seda on õigus saada last kasvataval vanemal, lapsendajal, võõrasvanemal, eestkostjal või hooldajal, kes on Eesti alaline elanik või Eesti tähtajalise elamisloa alusel elav välismaalane,» lisab Pall. «Vanemahüvitis on vanema individuaalne õigus ning selle saamine ei sõltu asjaolust, kas ta on abielus või mitte.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles