Nõuandeid, kuidas toitu säilitada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eestis visatakse ära pere kohta 61 kilogrammi tarvitamiskõlblikku toitu. Hobikokk ja toidufanaatik Kätrin Maidla annab nõu, kuidas toitu ja toiduaineid säilitada, et nende raiskuminemist vältida.

Ära viska ära toitu, kui see veel süüa kõlbab.Toiduained, mille parim enne sai hiljuti mööda, on suure tõenäosusega jätkuvalt söödavad – kuivainetega ei juhtu paari nädalaga midagi halba. Kui toiduainele on märgitud aga «kõlblik kuni» kuupäev, mis on möödunud, tasub toiduaine kasutamisse suhtuda kriitiliselt.

Natuke kõvaks läinud saiast tuleb väga maitsev saiavorm või hommikueine. Tee näiteks ahjusaiu juustu ja tomatiga või ise riivsaia – see on palju maitsvam, kui poest ostetud toode.  Mustaks tõmbuv banaan sobib suurepäraselt jogurti ja müsli juurde.

Banaanid võib alati sügavkülma panna - nii sobivad need smuuti sisse eriti hästi ja lihtsalt kannmikseris külmutatud banaane purustades saab imemaitsva külma maiuse, mis oma konsistentsilt meenutab jäätist.

Säilita üleliigne toidukraam sügavkülmas. Kui juhuslikult oled valmistanud suurema koguse süüa kui esialgu planeerisid, võid ülejäägi sügavkülma panna ning seda hiljem kiire roana üles soojendada. Samuti sobib külmutada saia või leiba, mida saab hiljem röstris üles soojendada. Sügavkülmutamise juures on oluline ka protsess - ladusta asju sügavkülma nädalavahetusel. Kahetariifse arvestuse alusel on elekter odavam - säästad lisaks toidule ka elektrit.

Sügavkülmutatud toitu või toiduaineid sulata aeglaselt ja külmkapis. Esiteks säilib nii toiduainetel parem tekstuur ja külmkapis soojenevad sügavkülmutatud tooted hoiavad külmkapis temperatuuri madalal, mistõttu peab see vähem tööd tegema ja jällegi on elektrisääst garanteeritud.

Kui sügavkülma marjade ja muu kõrvale enam palju ei mahu, jaota üleliigne toit purki ja keera kaas peale - nii seisab kodutehtud borš tavakülmas kuu kindlasti.  Samamoodi saab säilitada nii kotlette kui ka ühepajatoitu - oluline on toit kuumalt puhtasse purki panna ja õhukindlalt kaanetada. Jahtudes tekib purki vaakum, mistõttu ei saa bakterid seal tegutseda.

Õhtusöögi ülejäägid võib ka järgmisel päeval lõunaeineks tööle kaasa võtta või siis lapsele pärast koolitunde söömiseks jätta. Nii pole vaja hakata selleks otstarbeks uut rooga valmistama.

Kõige kiiremini kipuvad halvaks minema just värsked puu- ja köögiviljad. Ka neid saab edukalt külmikus säilitada – külmutatud banaan ja marjad sobivad smuuti sisse imehästi ning külmutatud till annab toidule samuti hõrgu maitse.  Väga hästi sobib külmutamine sellistele viljadele nagu spinat, herned ja seened, mida on muidu üsna keeruline säilitada. Sügavkülmas võtavad need aga vähe ruumi ja sobivad hästi praktiliselt kõikidesse toitudesse alates omletist kuni pasta, pajaroogade ja suppideni välja.

Puuviljade pikema säilivuse tagab see, kui neid eraldi hoida. Õunad näiteks eritavad etüleeni, mille tõttu kannatavad kõik teised viljad nende ümbruses. Seega tasub kodus õunad puuviljavaagnast eraldi hoida ning pikendada nii kõigi viljade säilivust.

Värskeid salateid ei jõua alati poest osta - need on kallid ja riknevad kiiremini. Teinekord osta hoopiski ilus kõrvits, mis sobib toorelt söömiseks, ühepajatoidus ja supis kasutamiseks ning ideaalselt ahjusküpsetatult liha kõrvale. Kõrvitsa soetamine on suhteliselt soodne ning nagu ühest kanast on võimalik teha neli rooga, saab ühest kõrvitsast valmistada mitmeid erinevaid tervislikke lisandeid ja toite.

Lehtköögiviljad ja maitseained piserda veega üle, keera kilekotti ja pane külma. Nii säilivad need seal värsked ja krõmpsud nädala jagu.

Juurviljade säilimisele aitab kaasa see, kui neid kohe ära ei pesta ja hoitakse paberkotiga jahedas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles