Rootsi keskkooli tehakse sooneutraalne riietusruum

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Stockholmis asuvasse keskkooli tehakse lisaks neidude ja noormeeste riietusruumidele veel kolmas riietusruum transseksuaalsete õpilaste jaoks, kes ei soovi end identifitseerida nais- ega meessoo esindajatena.

Stockholmi Södra Latini gümnaasiumi õpilasesinduse liige Camille Trombetti ütles, et keskool tervitas seda ideed, kuid neil tuli välja mõelda, kuidas seda praktiliselt teha, kirjutab The Local. 

Trombetti rõhutas ka seda, et õpilasesindus on juba ammu üritanud rõhuda sellele, et trans- ja homoseksuaalsete õpilaste õigused laieneksid. «Meie kool oli esimene, mis märtsikuus Stockholm Pride Festivalist osa võttis ja me julgustame oma õpetajaid kasutama asesõna «hen»,» sõnas Trombotti. Ta selgitas, et nende kooli õpetajad kasutavad pigem sooneutraalset asesõna, mitte mees- või naissoole viitavaid asesõnu.

«Tahaks inimestele meelde tuletada, et igal aastal sooritab sadu inimesi enesetapu, sest nad tunnevad, et pole sündinud õige sooga ning et neid ümbritsev keskkond ei aktsepteeri neid selle soo esindajana, mida nad ise sooviks,» jätkas Trombetti.

Tema kinnitusel on Södra Latini gümnaasiumis piisavalt transseksuaalseid õpilasi, et õigustada kolmanda riietusruumi vajadust. Uus riietusruum on väike, lukustatava uksega, kus saab riideid vahetada ükshaaval, mitte suures grupis.

Kooli uus riietusruum õnnistatakse sisse 6. mail ja selle auks peab kõne Rootsi kunstnik Elisabeth Ohlson Wallin, kes on tuntud geiõiguste toetajana. Rootsi päevalehe Dagens Nyheter andmetel on taoline riietusruum esimene omataoline terves riigis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles