Kümme fakti norskamise kohta, mida sa enne ei teadnud

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Norskamine võib tõeliseks nuhtluseks olla - see segab nii sinu kui ka su partneri und. Kui juhtumisi jääd ühistranspordis magama, võib norskamine väga piinliku olukorra tekitada.

Miks nii paljud meist hakkavad valjuhäälselt norskama pärast seda, kui pea on patja puudutanud? Norskamist uurinud ekspert Ian Myles Black jagab mõned huvitavad faktid norskamise kohta, kirjutab femalefirst.co.uk.

Ära muretse, norskamine on normaalne. Norskamine on tavaline nähtus, mis segab paljude inimeste und, seega ära arva, et oled ainus, kes sellega rinda pistab.

Halvad harjumused osutavad karuteene. Suitsetamine ja alkoholi tarbimine võivad norskamist hullemaks muuta. Kui suitsetamine võib häirida hingamisteid ning muuta hingamise raskemaks, siis alkohol võib lõõgastada lihaseid kurgus, mille tulemusel muutub hingamistee kitsamaks. Kui suitsetad või jood, eriti enne uinumist, siis suure tõenäosusega sa ka norskad öösel.

Norskamise põhjus võib olla peidus voodilinade vahel. Tolmuosakesed võivad ninasõõrmeid oluliselt ärritada ja kui ärkvel olles suudame seda kontrollida, siis magades on ainus väljapääs hingata suu kaudu. See aga muudab norskamise tõenäolisemaks. Lahendus? Vaheta regulaarselt voodilinu ja korista magamistuba ka tolmuimejaga.

Süüdlaseks võib olla õhtune karri. Vürtsikad toidud võivad tekitada maohappe tagasivoolu. Väldi karri või tšilli söömist õhtuti ning võid märgata, et norskamine väheneb.

Kas peaksid muutma oma magamisharjumusi? Kui oled harjunud magama kahe padjaga, ürita oma harjumusi muuta ja maga ühega. Veendu, et padi oleks õiges suuruses ja mitte liiga pehme. Kõvem ja väiksem padi tagab rahulikuma une ja vähendab norskamise võimalust.

Maga külili. Selili magamine soodustab norskamist. Pane magama jäädes oma selja taha tekk või suurem padi, et sul oleks raskem end öö jooksul selili keerata. Peagi harjud külili magamisega ega vaja end tuge selja taha.

Treening parandab figuuri ja und. Kui oled kasvõi natukene ülekaalus, siis mõne kilo kaotamine võib olla lahenduseks norskamisest vabanemiseks. Üleliigsed kilod võivad vabalt kogenda ka kaela ümber ning juba väike kogus üleliigset rasva kaela piirkonnas võib muuta hingamisteid kitsamaks. Jõusaalis käimine parandab su välimust ja muudab ka öise une rahulikumaks.

Kõik norskajad on erinevad. Norskajad jagunevad laias laastus nelja kategooriasse sõltuvalt sellest, mis norskamist põhjustab. Probleeme võib tekkida ninas, kurgus, suulaes või mitmes kohas korraga. Oluline on kindlaks teha, milline koht sinu jaoks probleeme tekitab, seda oskavad sulle eksperdid öelda. Seejärel on lihtsam probleemile lahendust leida.

Tegemist võib olla ka uneapnoega. Sellisel juhul on probleem tunduvalt tõsisem, sest uneapnoe on tõsine terviseprobleem. Uneapnoe all kannatajad kogevad ajutisi hingamispause magamise ajal, tavaliselt kestavad need 10-20 sekundit. Vali norskamine võib olla märgiks, et tegemist on uneapnoega, seega on parem oma perearstiga konsulteerida, kes oskab sind edasi suunata.

Ravi on olemas. Tänapäeval eksisteerivad unekliinikud, kus spetsialistid oskavad norskamise puhul abi osutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles