Lauljatar Astra tuleb taas

Verni Leivak
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kibe töö stuudios: praegu veedab Astra olulise osa ajast helisalvestusstuudios, et juba juunis uute lauludega publiku ette ilmuda.
Kibe töö stuudios: praegu veedab Astra olulise osa ajast helisalvestusstuudios, et juba juunis uute lauludega publiku ette ilmuda. Foto: Laura Oks

Üheksakümnendatel ja läinud kümnendi esimesel poolel tantsuklubides laineid löönud lauljatar Astra kavatseb klubilavadele naasta, ja päris uute lauludega.

Libatsest pärit Astra Põder (43) tuli 90ndate algul pealinna, et siin lasteaia muusikaõpetajaks õppida, ent astus ka Georg Otsa nimelisse muusikakooli – oli ju Pärnu-Jaagupi keskkoolis õppinud piiga end koolilaval aastaid kitarriga saatnud.

Aastal 1995 otsustas ta osaleda Eesti Televisiooni laulukonkursil «Kaks takti ette». «See oli tol ajal väga populaarne. Võtsin julguse kokku, ehkki kohutavalt kartsin. Olen alati selline põdeja tüüp olnud,» meenutab Astra, kes esitas tuhandete vaatajate ees üht Annie Lennoxi ja üht Celine Dioni laulu. «Praegu neid lindistusi kuulates võib täitsa rahule jääda, häbenemiseks, arvan, pole põhjust. Enam-vähem täitsa normaalne.»

Konkursil esikoha saavutanud Tiiu Tulbiga, kes samuti Otsa-koolis õppis, sõbrunes Astra aga just konkursikarussellil, ning sõprus kestab tänaseni. Tiiu oligi see, kes kooliõe diskorina tegutsenud Kalle Kukega kokku viis.

«Ega ma Kallest ega diskomuusikast palju teadnud – ei ööd ega maad. Teadsin vaid, et ta tegi Estonia parvlaeva peal diskot ja otsustas just nädal või kaks enne katastroofi seal töötamise lõpetada, et hakata midagi muud tegema. Kalle panigi mulle ette üht laulu laulda. Ta on lahe tüüp.

Inimene, kellega alati hea töösuhteid arendada, mõnus tegelane, ja me suhtleme siiani.»
Esimene pääsuke «Aino» keelati aga ära. See laenlugu, originaalpealkirjaga «Stranger In My Life», oli Grant Milleri repertuaarist, kuid sai esitamiskeelu, sest autoriõigustega tekkis jama. «Tänaseks on lugu kadunud kui tina tuhka, seda pole enam kunagi mängitud,» teab lauljanna.

Edasi oli hitisadu juba kerge tulema: «Ainult lootus vaid», «Armumise lugu», «Lend» … Algul esitas viimast Astra üksi, hiljem aga ansambliga Caater, mille liidriks Kalle Kukk hakkas. Kuigi tuntud laule on Astral mitmeid, nägi ilmavalgust ainult «Armumise loo» singel ning üks kassettalbum.

Praegu arvab laulja, et ilmselt takistaski täispika CD-albumi üllitamist Caatri ootamatu ja väga kiire tähelend.

Astra karjäär jäi soiku. «See kestis väga lühikest aega, kaks või kolm aastat, ja natuke on küll kahju, et nii läks,» tunnistab ta. «Aga selle üle oli mul hea meel, et poisid mindki oma kampa võtsid, ja tegelikult toimetame Caatriga seniajani.»

Kõik need aastad on Astra oma päris-elukutsele truuks jäänud ja lasteaia muusikaõpetaja ametit pidanud. Praegu on tema hoolealusteks Veskitammi lasteaia lapsed Laagris, kuid laule õpetab ta ka eralasteaias Midrimaailm.

Aeg-ajalt esineb ka Horre Zeigeri bigbändiga ning peagi täitub kümme aastat, mil ta tantsuorkestriga Igihaljas Seitse ette astub. «See on selline n-ö jaanipäeva tantsumuusika, mis sobib jalakeerutuseks lõkke ümber,» iseloomustab Astra.

«Eks see esinemispisik jääb vist kõigile sisse, kes artistielule ja suuremale lavale korragi sõrme andnud. Mis sest, et olen hoidnud madalamat profiili ja keskendunud lastele muusika õpetamisele. Kui oleksin suhtunud muusikategemisse kui leivateenimisse, küll siis oleks mu rada ka teisiti läinud,» usub laulja.

Ometi astus Astra alles äsja taas stuudiosse, et päris uusi laule salvestama hakata.
«See kõik on alles väga lapsekingades. Lihtsalt tekkis võimalus ja mõtlesin, et miks siis mitte proovida. Ja nii ongi! Uued laulud sobivad mängimiseks nii raadios kui klubis. See on endiselt diskomuusika, mis peaks rahval puusa nõksuma panema. Esimene laul on juba salvestatud ning see mõjub mullegi nii uudselt, et ma ei oska selle suhtes isegi seisukohta võtta.»

Tänagi õhtul astub Astra koos teiste 90ndate staaridega – lavakaaslasteks Bläck Rokit, Mari-Liis, Caater ja Estin – üles klubis Panoraam, kuid seal veel tema uusi laule ei kuule. «Usun, et esimene lugu jõuab kuulajateni juunis, sest enamjaolt teeme praegu tööd stuudios.

Oodake uusi laule põnevusega – loodan, et need meeldivad teile – ja keerutage nende saatel jalga nii palju kui jõuate. Usun, et suudan teile pakkuda midagi positiivset ja lõbusat!»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles