Kõigil pirnikujulise kehaga naistel on põhjust rõõmustamiseks!

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui oled kunagi kurvastanud oma pirnikujulise kehakuju pärast, siis nüüd pole selleks enam põhjust – uuring näitab, et just sellise kehakujuga naised elavad teistest kauem. Tüüpilised väikese keskkoha ja volüümika tagumikuga «pirnid» elavad oodatavalt lausa 9 ja pool aastat kauem kui laia keskkohaga «õunad».

Uuringu tulemused on aga eriti halvad õllekõhuga meeste jaoks: 30-aastane suure õllekõhuga mees elab ennustavalt lausa 17 aastat vähem kui lameda kõhuga eakaaslane, kirjutab Daily Mail.

Uuringu teostaja Margaret Ashwell sõnab, et oht ei peitugi mitte lihtsalt rasvas, vaid just rasvas, mis on kogunenud keskkoha ümber. Keskkoha ümber kogunenud rasv ümbritseb tihedalt organeid ja toodab hormoone ja teisi aineid, mis mõjutavad negatiivselt vererõhku, kolesterooli ja veresuhkru taset.

Tulmusena tõuseb väga suure hulga haiguste risk, nende hulgas südamehaiguste, diabeedi ja insuldi risk.

Väga lihtne meetod määramaks, kas su vööümbermõõt on ohtlikult kõrge on jagada oma pikkus kahega ja siis mõõta oma vööümbermõõt. Kui vööümbermõõt on vähem kui pool su pikkusest, pole muretsemiseks põhjust. Nii näiteks ei tohiks 170cm pikkuse naise vööümbermõõt olla suurem kui 85cm.

Doktor Ashwell, kes uuris 20 aasta jooksul kogutud rohkem kui 3000 briti mehe ja naise andmeid, sõnab, et selline meetod on eluaja määramisel täpsem kui kehamassiindeks, sest arvestab just kõige kahjulikumat kõhu ümber kogunenud rasva.

Kuid liigselt muretsema ei pea siiski ka «õunad», sest tavaliselt on kõhu ümber olev rasv just see, mis tervislikuma toitumise ja trenni korral esimesena vähenema hakkab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles