Viisteist lihtsat nippi tervislikuma pere heaks

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lihtsad nipid aitavad su perel olla tervislikum.
Lihtsad nipid aitavad su perel olla tervislikum. Foto: SCANPIX

Ajakiri Health toob välja viisteist kuldaväärt nippi, mis aitavad su perel tervislikum olla.

1.     Planeeri tegevusi õues.  Ürita alati ühel nädalavahetuse päeval leida terve perega aega mõne õuetegevuse jaoks: suvel näiteks ujumine, talvel kelgutamine, sügisel ja kevadel rattasõit või matkamine. Nälja leevendamiseks on hea kaasa pakkida kerge piknikueine.

2.     Tõsta alustuseks lapse taldrikule väike kogus toitu või lase tal toitu ise tõsta. Selle asemel, et lapsele suur portsjon toitu tõsta ning sundida teda kõike ära sööma, tõsta alustuseks oma lapse taldrikule mitte väga suur portsjon ning lase tal soovi korral juurde küsida. Üks uurimus leidis aga, et kui lapsel lubatakse ise enda taldrikutele toitu tõsta, tõstab ta täpselt oma vanusele ja söögiisule vastava portsjoni. Kui aga täiskasvanud lapsele toitu tõstavad, tõstavad nad toitu 25 protsenti rohkem kui laps tegelikult vajaks.

3.     Proovi leida aega perele õhtusöögi valmistamiseks. On leitud, et 9-14aastased lapsed, kes söövad kodus valmistatud õhtusööki, tarbivad rohkem aedvilju ning vähem karastusjooke ja praetud toite. Nende toidus on ka rohkem tähtsaid toitaineid nagu kiudained, kaltsium ja raud.

4.     Vaata üle oma elutuba. Väga tihti on elutoad justkui laisklemiseks loodud: suur mugav diivan, televiisor koos mängukonsooliga, DVD-sid täis riiul. Aga miks mitte hoida piisava ruumi korral elutoas lastele ja ka endale näiteks hüppenööri, hularõngast või teisi lõbusaid vahendeid?

5.     Osta uksematt. Hinnangute kohaselt satub lausa 85 protsenti meie kodus olevast mustusest sinna meie jalanõudelt. Lihtsaks lahenduseks on uksemati asetamine nii väljas- kui ka sissepoole välisust ja korralik jalgade pühkimine.

6.     Kasvata ise maitsetaimi ja juurvilju. Istuda kas rõdule potti või aeda maitsetaimi ja juurvilju: enda toit on kemikaalidevaba ja lisaks võib selle kasvatamine vähendada stressi.

7.     Katseta mininäkse. Lastele piisab magustoiduks või snäkiks tihti millestki väikesest. Tavaliste kommide asemel paku neile isevalmistatud koogikesi, muffineid ja muid näkse. Nii vähendad lapse söödavat suhkrukogust.

8.     Muuda kodutööd lõbusaks. Koristamine on tähtis, sest segadus kodus tekitab stressi. Selle asemel aga, et igale pereliikmele määrata kodutöö, mida ta üksi peab tegema, muuda majapidamistööde tegemine lõbusaks. Proovige teha maja koristamisvõistlus: võtke aega, kaua teil selleks kulub ning proovige järgmine kord oma rekordit lüüa. Lisaks on hea mõte panna koristamise ajal mängima muusika.

9.     Võta lapsed turule kaasa. Käies lastega koos turul, saavad nad endale ise meelepäraseid aedvilju valida ning uurimused näitavad, et olles kaasatud toiduvalmistamise protsessi, naudivad lapsed oma toitu suurema heameelega ning on altimad uusi toite proovima.

10.  Proovi täistera toite. Vahelduseks vali tavalise pasta ja riisi asemel tervislikumad täisteratooted.

11.   Jälgi kaalu koos partneriga. Uurimused on leidnud, et kui üks partneritest on ülekaaluline, on ka teisel partneril 37 protsenti suurem tõenäosus muutuda ülekaaluliseks. Seega järgige tervislikke eluviise koos kallimaga.

12.   Planeerige trennikohting. Tundub küll kummaline, kuid kinos- või teatriskäigu asemel minge koos oma partneriga parem koos jooksma või matkama.

13.   Ära osta koju ebatervislikke toite. Kõige raskemad toiduga seotud otsused võetakse vastu poes. Kui sa ei soovi, et su pere sööks ebatervislikke näkse, ära neid lihtsalt koju osta. Kui krõpsud või küpsised juba kodus on, võid kindel olla, et need ka ära süüakse.

14.  Ole lastele uusi toite pakkudes kannatlik. Enne kui laps tegelikult teab, kas talle mõni toit maitseb või mitte, peab ta seda proovima 8 kuni 10 korda. Tihti pakuvad vanemad lapsele uut toitu vaid korra ja kui laps seda ei söö, seda rohkem ei pakuta. Tegelikult tuleks aga last julgustada sama toitu ka hiljem mitu korda uuesti proovima.

15.   Leia aega lastega mängimiseks! Lastega mängimine võib olla parim viis lõõgastumiseks nii lastele kui ka vanematele!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles