Seitse suurepärast põhjust, miks õues trenni teha

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Arvad, et jõusaalis käimine on raske? Aga kuidas oleks higises ruumis rassimise asemel nautida värsket loodust ja suve? Just seda soovivad sinu instinktid! Loodus on parim koht treenimiseks (eriti suvel) ja Women’s Health annab sulle selleks seitse head põhjust.

Õues  treenid sa kauem

Jooksmine (või ka kõndimine) on suurepärane võimalus oma ümbruskonnaga lähemalt tuttavaks saada. Ning sa imestad, kui ruttu aega lendab! Uus pidevalt vahelduv ümbrus, inimeste ja olukordade nägemine – see kõik aitab sul kauem joosta. Tulemuseks on see, et raske trenn ei tundugi enam nii raske. Füsioterapeut Robert Gotlin lausub: «Õues joostes juhib keskkond su tähelepanu trennilt kõrvale ning nii mõtled sa vähem sellele, kui pikalt sa jooksed ning kui valusad su lihased juba on. Nii võib ilma sinu märkamata pooletunnine trenn muutuda lausa tunniseks!».

Sa põletad rohkem kaloreid

Jõusaalis käies on kerge harjuda sama rutiiniga – jooksulint, ratas ja paar muud harjutust. Nii teab su keha iga kord täpselt ette, mis teda ees ootab ning sa ei põleta enam trenniga nii palju kaloreid. Õues treenimise edendaja Stacy Berman seletab, et väljas jooksmine aitab suurepäraselt rutiini vältida. Tegurid nagu näiteks tõusud ja langused ning tuul ja temperatuur (mida palavam ilm, seda rohkem peab su keha vaeva nägema, et parajat temperatuuri hoida) pakuvad suurepärast vaheldust ning nii võid sa põletada jooksulindi asemel pargis joostes viis kuni seitse protsenti rohkem kaloreid.

Sa säästad raha

Sa ju tead, et jõusaalis käimine on väga kallis. Kuu liikmemaksud võivad olla lausa üüratud ning mida vähem kordi sa sinna satud, seda jubedam tundub kuus nii palju maksta. Ka kodused trennivahendid (näiteks jooksulindid) maksavad palju. Lisaks, autoga trenni sõitmise asemel kodust jooksma minnes hoiad sa kokku ka kütuse pealt.

Sa oled rõõmsam

Õues treenimine on nagu looduslik antidepressant! «Värske õhu hingamine jõusaalis oleva läppunud õhu asemel võib tekitada lausa eufooria tunde, sest su kehas vabaneb rohkem endorfiine ehk õnnehormoone,» ütleb Robert Gotlin. «Mitte, et su musklid reageeriksid värskele õhule kuidagi teistmoodi, vaid seda teevad su meeled, ja hea tuju paneb sind tahtma rohkem treenida.» Võrreldes siseruumis treenimisega annab väljas jooksmine või kõndimine sulle rohkem elujõudu ja energiat ning paneb sind positiivsemalt mõtlema. Uskumatu on, et pärast 30-minutilist virgastavat jalutuskäiku pargis, tunnevad 71 protsenti inimesi end vähem stressis olevat, aga peale sama pikka kõndimist jõusaalis või spordihallis, tunnevad 72 protsenti inimesi end varasemast rohkem stressis olevat.

Sa hoiad eemale pisikuid

Jõusaalid ei ole alati sellised tervisemekad nagu arvatakse. Suur hulk uurimusi on leidnud, et jõusaalid on pesitsuspaigaks hulgale pisikutele ja bakteritele. Ka spordiklubides leviv metitsilliiniliselt resistentne Staphylococcus aureus ehk MRSA tõeline «superbakter» on resistentne enamike antibiootikumide vastu ning võib põhjustada palavikku, nahalöövet, haavu ja valu rinnas. Lisaks levivad spordiklubides näiteks ka paised ja mitmed seenhaigused. Neid on võimalik vältida pestes tihti oma käsi, vahetades iga päev trennisokke, kasutades jalgu desinfitseerivaid vahendeid, pühkides enne kasutamist jõusaali masinaid ning kandes duširuumis plätusid. Lihtsamaks lahenduseks on aga trenni tegemine õues ning pesemine kodus! Siseruumides olev õhk on kaks kuni viis korda saastatum kui õues olev õhk. Kõik, kes on kunagi higises jõusaalis olnud, seda juba kindlasti ka aimasid. 

 Sa mõtled selgemalt

Liikumine väljas võib sind lausa targemaks teha! Teadlane Jo Barton sõnab: «Inimesed olid kütid-korilased ning talupidajad rohkem kui 300 000 põlvkonda; industrialiseerimisega kaasnenud tubane eluviis on kestnud vaid umbes kuus kuni kaheksa põlvkonda, seega on inimesed loomu poolest tegelikult välise eluviisiga.»

Tema poolt 2011. aastal läbiviidud uuringus selgus, et loodusele lähemal olemine suurendab inimeste heaolutunnet – see võib meid kaitsta stressi eest ning aidata keskenduda ja selgemalt mõelda.

Sa võid trenni teha absoluutselt igal ajal

Õues asuvad jooksurajad pole mitte kunagi suletud! Ei ole vaja trenni teha terviseklubi tunniplaani järgi, ei pea jooksulindi või mõne muu masina taga järjekorras ootama ja trenn võib alata kasvõi hilisõhtul. Mine õue trenni isegi kui sul on aega vaid 20 minutit: lühike kõrge intensiivsusega treening põletab kolm korda rohkem rasva kui pikem vastupidavustreening. Kodust otse jooksma minnes ei kulu sul lisaks aega ka spordiklubisse minekule ja sealt tulekule - nii võidad sa kindlasti vähemalt 20 minutit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles