Kas menstruatsiooni edasilükkamine on turvaline?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

On üks asi, mida üski naine kunagi ei soovi endaga puhkusele kaasa võtta – «päevad». Lausa 17 protsenti naistest kasutab hormonaalseid rasestumisvastaseid vahendeid, et menstruatsiooni vahele jätta või edasi lükata.

Oregoni ülikoolis viidi läbi uurimus, kus osales 1374 üliõpilast, kes olid viimase kuue kuu jooksul kasutanud kombineeritud hormonaalseid rasestumisvastaseid vahendeid. Umbes pooled naistest, kes oma «päevi» edasi lükkasid, tegid seda mugavusest – näiteks ei soovinud nad, et «päevad» oleksid puhkuse ajal. Lisaks olid põhjendusteks isiklikud eelistused või premenstruaalse sündroomi vaevuste leevendamine, kirjutab Women’s Health.

Muidugi on «päevade» edasilükkamine või vahelejätmine ahvatlev, kuid kas see on ka turvaline? Jah, see on täiesti turvaline, kinnitab Yale’i ülikooli meditsiinikooli sünnitusabi ja günekoloogia professor Mary Jane Minkin.  «Kui sa oled juba sobiv kandidaat rasestumisvastaste vahendite kasutamiseks – sa oled terve, sul ei ole kontrollimatult kõrget vererõhku, sa ei ole üle 35-aastane ja sa ei suitseta – siis ei ole «päevade» edasilükkamises või vahelejätmises midagi hullu.»

Muidugi ei saa kahjuks siis aga garanteerida, et su menstruaaltsükkel sel juhul päris korralikult töötab. «Paljudel naistel esineb mõningast veritsemist,» ütleb Minkin. «See  ei ole su tervisele ohtlik, kuid on lihtsalt tülikas.» Veritsemist võib kõige tõenäolisemalt esineda siis kui sa oled alles selle rasestumisvastase vahendi kasutamist alustanud, kui sa tarvitad kolmefaasilist pilli või kui sa oled «päevi» juba pikemat aega edasi lükanud.

Parimaks uudiseks on aga see, et menstruatsiooni edasilükkamine või vahelejätmine ei vähenda su rasestumisvastase vahendi efektiivsust. Ülima tähtsusega aga on, et kui sa lõpuks võtad oma toimeaineta pille või eemaldad plaastri või rõnga, et su «päevad» hakkaksid, on väga oluline, et su järgmine tsükkel algaks uuesti seitsme päeva jooksul. Nii väldid sa rasestumist. Kui sa unustad uut tsüklit õigel ajal alustada (mis võib juhtuda suurema tõenäosusega, sest sa pole oma tavalist graafikut järginud), siis kasuta nädala jooksul igaks juhuks ka teisi rasestumisvastaseid vahendeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles