Kõik, mida pead teadma uinakute kohta

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Päevased uinakud ei ole mõeldud ainult lastele. Need on ütlemata kasulikud ka täiskasvanutele, sest teiste heade omaduste hulgas annavad päevased uinakud energiat, suurendavad tööviljakust ja rahustavad.

Kuid mitte kõik uinakud ei ole samavõrd kasulikud. Tähtis on õige aeg ja õige pikkus. Need tagavad selle, et sa ärkad puhanuna ja värskena. Uneekspert Michel Breus toob Huff Postis välja seitse parimat tukastamisega seotud nippi.

1.     Väldi uinakuid kui sa vaevled unetuse käes

Kui sa oled üks öö lihtsalt vähe maganud, siis on päevane uinak suurepäraseks abivahendiks. Kuid kui sa kannatad unetuse käes (sul on raskusi õhtul uinumisega ja sa ärkad öö jooksul), on uinakud hoopis kahjulikud, sest raskendavad õhtust uinumist veelgi. Uurimused on leidnud, et uinakute vältimine parandab unetuse käes vaevlejate unekvaliteeti.

«Kui sul on unetus, siis ära päeval tukasta, sest uurimused on kindlaks teinud, et mida väiksem on aeg viimase magamise ja õhtuse magamajäämise vahel, seda raskemini sa õhtul uinud. Nii et kui sa tukastad näiteks kell kaks päeval, uinud sa õhtul aeglasemalt,» ütleb Breus.

2.     Sea endale limiidiks 30 minutit

Breusi selgitusel peaksid päevased uinakud kestma umbes 25-30 minutit. Selle aja jooksul jõuab inimene küll puhata, kuid ei vaja liiga sügavusse unne, millest ärkamise järel tunneks ta end veel väsinumana.

«30-minutiline uinak on eriti tähtis inimestele, kes magasid öösel liiga vähe ja on seetõttu päeval unised. See on väike täiendus öisele unele. Kuid kui magada kauem kui 30 minutit, vajub keskmine inimene sügavasse unne. Nii on uinakul vastupidine efekt – inimene ärkab ülesse unisemana kui enne uinakut,» hoiatab Breus.

3.     Võimaluse korral aga maga korraga 90 minutit

Kui sa oled aga eriti väsinud ja sul on aega pikemaks uinakuks, on su keha kõige tänulikum 90-minutilise uinaku eest. Selle ajaga jõuab su keha REM-une ehk kiirete silmaliigutustega une faasi, mis aitab sul tasa teha eelmise öö vähest und ning parandada enesetunnet oluliselt.

Breus seletab: «Keskmise inimese unetsükli pikkuseks on umbes 90 minutit, nii et kõige kasulikum on magada just nii pikalt. Kuna aga enamikel inimestel päeval nii palju aega pole, on kasuks ka 30-minutiline uinak.»

4.     Proovi «kofeiini uinakut»

Breus soovitab proovida nn kofeiini uinakut, peale mida tunned sa end eriti energilisena. See käib nii: joo kiiresti tass kohvi ja tee kohe peale seda ruttu üks 20-minutiline uinak. Kofeiin hakkab mõjuma täpselt siis kui sa ülesse ärkad ja annab sulle erilise värskuse ja vaimse teravuse. «Neli tundi energiat on garanteeritud,» sõnab ekspert.

5.     Pärast lõunasööki proovi uinaku asemel hoopis jalutuskäiku

Kui patsiendid tulevad Breusi juurde kurtes, et nad tunnevad end eriliselt väsinuna just peale lõunasööki, soovitab ta neile pikali heitmise asemel hoopis 15-minutilist jalutuskäiku. Kuna enamik patsiente on väsinud stressi või kurnava elutempo tõttu, võib õues olemine olla ergutavam kui uinak.

«Kui sa oled enamike inimeste kombel tavaliselt väsinud kella ühe ja kolme vahel pärastlõunal, ei tähenda see tingimata seda, et sa vajad uinakut,» väidab Breus. «See võib tähendada hoopis seda, et sa vajad päikesevalgust. Pärastlõunal langeb sinu kehatemperatuur ning see annab ajule märku hakata tootma und soodustavat melatoniini. Selle vastu võib suure tõenäosusega aidata päikese käes olemine.»

6.     Ära tukasta pärast kella nelja

Kui su väsimus on tingitud unepuudusest, aitab päevane uinak selle vastu hästi. Parim aeg lühikeseks uinakuks on keskpäeva ja kella nelja vahel, kuid hilisem uinak takistab juba õhtust uinumist.

7.     Mõnikord aitab isegi 10-minutiline uinak

Breusi sõnade kohaselt on mõnikord kasu isegi 10-minutilisest unest. Isegi kui sa ei jää päris magama, võib selline lühike puhkus sulle kasulik olla. Aastal 2002 läbi viidud uurimus näitas, et kõigest 10-minutiline tukkumine pärast lühikeseks jäänud ööd teeb erksamaks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles