Millal on õige aeg uuteks jooksutossudeks?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Spordifirmad hoiatavad meid kogu aeg, et kulunud jooksutossudega treenides on vigastused lihtsad tulema ja seega on väga tähtis tossude regulaarne vahetamine. Kuidas aga tegelikult teada, millal on tossude vahetamiseks õige aeg?

Ajakiri Women’s Fitness toob välja tunnustatud kiropraktiku Kate Woodi soovitused, kelle sõnul tuleb enne tossude väljavahetamist analüüsida mitut faktorit.

Esiteks, kas su praegused tossud istuvad sul hästi jalas? Kui ei, siis pead nad välja vahetama tõenäoliselt rutem. «Tossudel, mis ei ole sulle ideaalselt sobivad, kuluvad teatud kohad rutem ära, mistõttu on vigastused kiiremad tulema,» hoiatab ta.

Teiseks pead sa mõistma, milline su keha biomehhaanika treenimisel on. «Tähtis on, et su tossud istuksid sul üldiselt hästi jalas. Kuid tähtis on ka teada, kas su keha on trenni mõttes proportsioonis – kas näiteks joostes ei saa mõni su kehaosa (näiteks põlved, pöiad, puusad või alaselg) teistest kohtadest rohkem koormust. Selle teada saamiseks võid külastada spordiarsti. Kui treenides koormad sa mõnd kehaosa rohkem, võivad ka tossud just kindlatest kohtadest rutem ära kuluda.»

Kolmandaks, kui kvaliteetsed su tossud on. «See ei pea küll päris alati paika, kuid väga suure tõenäosusega on kallimad tossud kvaliteetsemad ja seega vastupidavamad,» seletab Wood. «Seega ei pruugigi rohkem maksvad tossud kokkuvõttes kallimad tulla, kuna neid peab harvem uute vastu vahetama.»

Lisaks mõtle sellele, kas sa kannad oma tosse ka trennivälisel ajal. «Näiteks kehalise kasvatuse õpetajad kannavad tosse ka muul ajal ja seega kuluvad jalanõud ka ajal, mil nad trenni ei tee,» sõnab ekspert.

Üks kõige tähtsamatest faktoritest on aga see, mitu kilomeetrit sa nendega jooksnud oled. Üldlevinud reegel on, et tossud peaks välja vahetama peale 500-800 kilomeetri läbimist, kuid ometi võib see number erinevatel põhjustel muutuda. Kõige parem kilomeetrite jälgimiseks on treeningpäeviku pidamine.

Saksamaal läbi viidud 18 aastat kestnud uurimus, mille käigus testiti 156 paari tosse, leidis, et keskmiselt jookseb eurooplane ühe paari tossudega 950 kilomeetrit. Uurimust juhtinud Ewald Max Hennigi kohaselt on tossude kvaliteet aastatega tohutult paranenud. Iseenesestmõistetavalt on muutunud ka tossude välimus.

Jooksueksperdid firmast Asics toovad välja veel mõned tunnused, millal on vaja tossud välja vahetada:

·      Tossude väline tald on silmnähtavalt kulunud.

·      Tossude sisetald on vajutades väga pehme.

·      Tossude kannaosa ei paku enam nii palju toetust.

·      Tossude välispinnale (eriti näiteks varvaste ossa) tuleb auk.

·      Kui üks toss on teisest rohkem kulunud.

·      Kui tosse vaadates on nad vormist tunduvalt väljas.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles