Mis aitab sääsepunnide sügeluse ja paistetuse vastu?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Seoses sooja ilma ja putukate tulekuga on paslik meelde tuletada, kuidas talitada, kui sääsepunnid sügelevad ja paiste lähevad.

Sääski ei õnnestu ilmselt suvel kellelgi vältida, kuid nende hammustuste leevendamiseks võib lisaks erinevatele kreemidele abi leida ka kodusest majapidamisest, kirjutab Bioneer.

Mida iganes sa hammustustele ei määriks, pea alati meeles kahte asja. Esiteks pese hammustuste kohad kõigepealt puhtaks. See vähendab infektsiooni ohtu ja seep vähendab sügelust. Teiseks ära kratsi! Liiga palju ja kõvasti kratsides võib naha katki kratsida ja nii suureneb tõenäosus lõpetada veel hullema ärritusega.

Kui öösel magades käsi sügelevatest punnidest eemal hoida ei suuda, võib ööseks panna hammustustele kratsimise vältimiseks plaastrid. Järgnevalt on toodud mõned võimalused, kuidas koduste vahenditega sääsepunnide sügelust leevendada.

Jahe kompress - keera jääkuubikud käteräti sisse ja hoia hammustustel. Jääkuubikuid võib ka otse hammustustel hoida, need muudavad hammustuskoha tuimaks.

Sega söögisööda veega, et tekiks pasta ning kanna see sügelevatele hammustustele.

Hammustustele võib hõõruda ka küüslauku või mädarõigast, mett, aaloemahla või -geeli.

Tupsuta hammustusi sidruni- või laimimahlaga või hõõru sidruni- või laimiviiluga.

Hõõru hammustusi sügavkülmas hoitud ehk külmutatud banaanikoore tükikesega.

Tee hammustuste kohad niiskeks ja raputa neile soola ning lase soolal kuivada.

Tupsuta hammustuste kohti õunasiidriäädikaga, kasutada võib ka tavalist äädikat.

Püreesta kartul, lisa sibulat ja äädikat, sega pastaks ja hoia sügelevatel hammustustel.

Pigista hammustustele kapsalehest veidi kapsamahla, aseta sügelevale kohale märg suhkrutükk, tupsuta hammustusi pärmi-vee lahusega, hambapastaga, suuveega, alkoholiga, teepuuõliga, taruvaigu- või saialilletinktuuriga või hõõru sügelevaid kohti kuiva seebiga.

Hammustusi leevendavad samuti mentooli või eukalüpti sisaldavad jahutavad geelid-kreemid.

Jahutamise asemel võid aga minna hoopis ka kuuma duši alla, see peaks samuti leevendama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles