Šokolaadi söömine vähendab päikesepõletuse riski

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuigi kõige kindlamaks viisiks end päikese eest kaitsta on siiski päikesekreemi kasutamine, aitavad mitmed toiduained päikesepõletuse teket vähesel määral ennetada. Kõige efektiivsemaks neist peetakse šokolaadi.

Briti dermatoloogide ühingu esindaja Nina Goadi sõnul võib teatud toiduainete söömine anda nahale lisanduva päikesekaitse, vahendab Daily Mail. Siiski ei ole ühegi nende mõju piisavalt tugev, et päikesekreemidest päriselt loobuda võiks.

Tomat
Britid viisid läbi eksperimendi, kus katsealustel paluti igapäevaselt tarbida 5 supilusikatäit tomatipüreed. Tulemused näitasid, et katses osalenud inimeste naha kaitsevõime päikese eest tõusis 33 protsenti. Huvitav on, et küpsetatud või muudmoodi töödeldud tomatist omandab organism päikesekaitset soodustavat ainet paremini.
Muuseas avastati, et tomati tarbimine suurendas prokollageeni teket nahas. Prokollageeni vähene sisaldus nahas kiirendab naha vananemist, kortsude teket ning vähendab elastsust.

Oranžid viljad ja rohelised salatid
Lisanduvat päikesekaitset pakuvad ka oranži värvi puu- ja köögiviljad ning rohelised salatid, mis sisaldavad ohtralt beetakaroteeni.

Tsitruselised, erinevad marjad, värsked pipralised, kiivi ja vesikress sisaldavad ohtralt C-vitamiini. Uuringud on näidanud, et regulaarselt C-vitamiinirikkaid toite tarvitanud naistel esines oluliselt vähem kortse. Ning teatavasti on just liigne päevitamine üheks kortsude tekke põhjuseks.

Looduse päikeseprillid
Lisaks beetakaroteenile sisaldub rohelistes salatites, ubades, hernestes ja brokkolis  aineid, mis aitavad silmas kahjulikke UV-kiiri filtreerida, toimides seega justkui looduse päikeseprillid.

Avokaados, pähklites ja seemnetes sisalduv E-vitamiin aitab samuti nahakahjustusi ennetada. Lisaks sisaldub neis kasulikku rasva, mis ladestub nahakihtidesse ja aitab seega naharakke kahjustuste eest kaitsta.

Abi teest ja šokolaadist
Ka roheline tee on abiks. Saksa teadlased tegid tähelepaneku, et päikesepõletust esines 25 protsenti vähem neil naistel, kes olid viimased kaks nädalat  iga päev tassikese rohelist teed joonud.

Kõige parema uudise saavad aga tumeda šokolaadi armastajad. Londoni teadlased avastasid, et katsealustel kes 12 nädalat järjest olid iga päev söönud vähemalt 20 grammi kõrge kakaosisaldusega šokolaadi, talus nahk kaks korda rohkem UVB kiiri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles