Diana Poudel: samasooliste klasside poolt ja vastu

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Diana Poudel
Diana Poudel Foto: Liis Treimann/Postimees

Kas samasooliste klassid aitavad lapse arengule kaasa või takistavad seda? Diana Poudel, kelle peres kasvavad kaksikutest poiss ja tüdruk, ladus plussid ning miinused paberile.

Look4Care projektijuht Diana Poudel  kirjutab portaalis Pere24, et tema koduvalla veebilehel toimus huvitav diskussioon kohaliku kooli samasooliste klasside teemal. «Kusjuures isegi peale sadat kommentaari ei ole mingit konsensust saavutatud ning arvatavasti jätkub see veel pikalt. Ja kuigi oma hinges ja erisoost kaksikute emana vastandun tegelikult sellele ideele, siis otsustasin emotsioonid kõrvale jätta ja teha internetis põhjalikum taustauuring antud teemale,» kirjutab Poudel.
 

Plussid:

  • Kuna alguses on poiste areng aeglasem, puudub samasoolises klassis stressi tekitav võrdlusmoment tüdrukutega.
  • Samasoolises klassis suuvanad tüdrukud oma tähelepanu õpetajale, mitte poistele.
  • Tüdrukud eelistavad rohkem arutelu ja poisid katsetamist – seega eriklassides saab paremini just antud soole sobivat õpet kohandada.
  • Poisteklassides on täheldatud väiksemat väljalangevust võrreldes segaklassidega.
  • Klassis on stabiilsem õhkkond.

Miinused:

  • Kool peaks õpetama ka sotsiaalseid oskuseid ning eriklassides ei teki harjumust vastassugupoolega koos töötada.
  • Idee kohaselt peaks poisteklasse õpetama mehed, kuid Eestis on meessoost algklassiõpetajaid väga raske leida.
  • Ainult soo põhjal jaotamine ei ole õige – erinevatel lastel on erinevad soostereotüüpilised omadused olemata sellest, kas nad on sündinud poisi või tüdrukuna.
  • Samasooliste klasside populariseerimine süvendaks soolise võrdõiguslikkuse probleeme veelgi.
  • Tüdrukuteklassis kipub tekkima rohkem intriige ning poisteklassi ei suuda paljud keskealised naisõpetajad korralikult hallata.

«Kindlasti on neid argumente veel ja samas olen nõus, et lapsevanemal peab olema erinevaid valikuid – on ju Waldorkoolid, süvaõppega koolid, koduõpe, kristlikud (ja muudel usunditel) põhinevad koolid – miks siis mitte poistekool ja tüdrukutekool. Aga see peaks olema puhtalt lapsevanema valik, millist õpet ta eelistab ning väikese omavalitsuse kohalikus koolis ei pruugi lihtsalt olla piisavalt lapsevanemaid, kes sooviksid eemalduda põhimõtetest, mille juurutamisega on viimastel aastakümnetel palju vaeva nähtud ja taaskord jõuda punkti, kus me väidame, et poisid ja tüdrukud on väga erinevad. On ju küllalt näiteid ettevõtlikest ja riskivalmitest naistest ning pehmema loomuga meestest ja ma arvan, et see peabki nii olema,» võtab Poudel teema kokku.

Mida arvad sina samasooliste klassidest?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles