Petuskeemi lõksu langenud naine: üksikuid on kerge ära kasutada

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Üksindusest kurba inimest on kindlasti kergem lolliks teha,» arvab 46-aastane raamatupidaja, kes sai välismaalasest sõjaväelasega interneti teel suheldes aru, et tegemist on lihtlabase petuskeemiga.

Anonüümsust palunud naine soovis oma lugu jagada, et ka teised oskaksid suurema ettevaatusega suhtuda välismaa meestesse, kes eestlannadega kontakti ostivad. «Ma usun, et veel naisi võib muidu selle ohvriks langeda ja neil ei pruugi olla nii kainet mõistust,» lisab ta.

Petturiga kokku puutunud naine oli sarnastest petuskeemidest varem kuulnud küll. Ka tuttav oli jutustanud loo sellest, et üks tavaline naine kaotas suure summa raha Aafrika petturile, sest oli uskunud, et tegu on jõuka audiitoriga, kellena too end esitles. See lugu ei tulnud aga naisele meeldegi, kui ta ühel hommikul enda Skype’is James Velderi kontaktisoovi märkas.

«Mul oli ühel nädalavahetusel vabamalt aega ja mõtlesin, et vaatan, mis ta räägib mulle, harjutan inglise keelt.» Esialgu ei osanud ta midagi kahtlustadagi, sest pilt ja tavaline nimi ei äratanud suurt tähelepanu.

Alguses räägiti niisama juttu ja peagi saatis mees e-kirja koos oma piltidega. «Vaatasin, et päris kena mees. Kahtlaseks läks asi siis, kui saabus teine kiri, mis oli väga pikk ja halvasti kirjutatud. Mulle tundus, et inglisekeelne heal järjel olev mees peaks oma emakeelt paremini oskama, ju on see kiri kuidagi kokku klopsitud kellegi teise poolt. Kuna ma kõigest päris hästi aru ei saanud, lasin tütrel ära tõlkida ja ka tema ütles, et see kiri on kuidagi kummaline,» jutustas naine.

Lisaks tekitas kahtlust seegi, et tegu oli liiga «ideaalse» jutuga. «Väga kiirelt läks ta üle armastusele ja pakkus ma ei tea mida. Mõtlesin, et seda «I love you» juttu võin ma temaga natuke ajada. miks ka mitte? Vahelduseks on see ju päris põnev.»

Seejärel märkas naine, et kui ta mehelt midagi küsis, ei vastanud too otse. Petuskeemide kohta internetist infot otsides leidis naine, et see ongi petturitel tavapärane käitumine ja nad väldivad otse vastamist.

Kahtluste tõttu asus naine asja uurima ja esimese asjana guugeldas mehe nime. «Mulle esines ta sõjaväelasena. Ainus, mis ma sellenimelise inimeses kohta leidsin, oligi see, et tõepoolest sünnikuupäev oli õige, kuid sünniaasta oli vale. Ja see mees, kelle nime ta kasutas, oli tegelikult juba ammu surnud.»

Mees jutustas naisele, et jääb kohe erru ja tahab saata naisele oma pagasi dokumentide ja aukirjadega. «Aga siis ta hakkas mulle rääkima rahast, mis seal pagasis on. Hakkasin kohe mõtlema, et miks hoiab USA sõjaväelane enda juures miljoneid. Kui see rahajutt juurde tuli, sain ma aru, millega tegu on.»

Skype’is vesteldes oli mehe pilt väga udune, kuid oli aru saada, et tegu on valgenahalise mehega. Seda, kas tegu on sama inimesega, kes piltidel, polnud aru saada. Hiljem, kui naine petuskeemide uurimise põhjalikult käsile võttis, selgus, et petturid näppavad internetiavarustest videoklippe ja kasutavad neid vestluse juures, et jääks mulje ehtsast vestluskaaslasest. Mees selgitas talle olukorda väitega, et asub Kabulis ja ühendus on halb.

Peagi tuli uus kiri, et mees istub kinni ja tal on ruttu vaja mitutuhat eurot. Kui naine sellest keeldus, lunis mees edasi, et saada kasvõi natuke vähem. Naine lõbustas end veel veidi aega sellega, et näha, kaua kavatseb vastane edasi vingerdada, enne kui kontakti ära blokeeris.

Naisel oli kahju, et tal ei tulnud kohe pähe mehe pilte Google’i pildiotsingusse laadida, sest nii kui ta seda viimaks tegi, avastas suure ja põhjaliku pettuste võrgustiku ning mitmeid portaale, kus inimesi petturite eest hoiatatakse.

«See petuskeem ongi sellele üles ehitatud, et naisele jääb mulje, et tegu on materiaalselt kindlustatud mehega, kel mingil põhjusel jääb teatud hetkel rahast puudu. Ega siin ei ole ohvrid ainult naised, kindlasti on seda ka mehed,» viitas naine sellele, et uute ohvritega suheldes kasutavad petturid vanade kontaktide Skype’i profiilipilte.

«Eks me kõik, kes me oleme üksikud ja tahame tunda armastust, võime teinekord käituda veidi rumalamalt kui muidu. See on inimlik ja on väga inetu nendest petturitest seda ära kasutada,» tõdes pettunud naine.

Rohkem infot petuskeemide kohta võib leida SIIT, SIIT ja SIIT. Näiteks on välja toodud, et mees, kelle pilte petturid sageli kasutavad, on õnnelikult abielus olev endine sõjaväelane, kes langes identiteedivarguse ohvriks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles