Kaheksa põhjust, miks pärast laste sündi tasuks töölkäimist jätkata

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Töö ja pereelu ei pea tingimata vastuolus olema, pigem tuleks leida võimalus, kuidas mõlemad saaks kooseksisteerida.

Forbes.com toob välja kaheksa põhjust, miks pärast laste sündi tasuks töölkäimist jätkata.

Su abielu muutub õnnelikumaks. Uurimused on näidanud, et kui mõlemad partnerid käivad tööl, siis on ka abielu õnnelikum. Abielu saab omasoodu õitsele lüüa, kui teil on midagi, millele väljaspool kodu keskenduda ja abikaasa ei tunne niivõrd suurt majanduslikku survet, kui teil mõlemal on oma sissetulek.

Oled majanduslikult iseseisev. Statistika on näidanud, et meessoost partnerid surevad kas noorena, kaotavad töö või jätavad naise maha. Kui see juhtub koduse emaga, puudub tal igasugune turvavõrk ning kogu perekonna majanduslik stabiilsus satub löögi alla. Lisaks on paljud naised öelnud, et kui nad ei käi tööl, siis puudub neil koduses majapidamises finantsasjade üle igasugune võim.

Lapsed kasvavad tugevamaks ja iseseisvamaks. Tänapäeval on peredes sageli probleeme sellega, et vanemad ei lase lastel eriti iseseisvad olla. Väga suur oht on laste iseseisvust piirata siis, kui ema ei käi tööl ja on kogu aeg kodus. Kui lapsevanem pidevalt lapse tegemiste juures viibib, siis röövib ta lapselt enesekindluse midagi teha.

Kogud raha tuleviku jaoks. Naine, kes pärast lapse sündi kolmeks aastaks töölt end vabaks võtab, jääb ilma 37 protsendist tuleviku sissetulekust. See mõjub aga riskantselt perekonna majanduslikule seisule.

Tunned rahulolu. Rahulolu saamine mujalt kui lastelt on väga oluline, et olla hea lapsevanem ning õnnelik inimene. Näiteks Prantsusmaal on levinud arusaam, et kui naise ainus eesmärk elus on tema laps, siis kannatavad kõik, kaasa arvatud laps.

Laiendad enda ja perekonna maailmapilti. Kui oled kodune, siis kahaneb sinu maailm kokku, sest puutud kokku vaid oma perega ja väljaspool kodu ilmselt suhtled peamiselt teiste emmedega. Tööd jätkates osaled aktiivsemalt maailmaasjades ja laiendad ka oma perekonna maailmapilti. Endine kodune ema Lisa Heffernan näiteks ütles, et tööl puutus ta kokku mõlemast soost ja väga erinevate inimestega ning oli tänu sellele ise parem inimene.

Oled eeskujuks. Töötava emana saad sa kahel moodusel olla heaks eeskujuks. Esiteks, tuleviku noorte naiste generatsioon vajab töötavaid emasid eeskujuks, et keegi neid inspireeriks ja toetaks. Ja teiseks oled sa eeskujuks ju oma lastele. Harvardi ülikooli lõpetanud naine, kes pärast seitset aastat pöördus vahetas koduse elu taas ärimaailma vastu, rääkis: kui ta oma lastele selgitas, et rajab oma firma, siis küsisid lapsed, kuidas see võimalik on, sest «issid rajavad firmasid ja emmed on kodused».

Oled õnnelikum. Hiljuti läbi viidud uurimus näitas, et kodused emad kannatavad 40. eluaastaks tõenäolisemalt depressiooni käes kui töötavad emad. Kui sa oled õnnetu ema, siis on raske õnnelikke lapsi kasvatada. Nagu vana ütlus väidab: kui ema pole õnnelik, pole keegi õnnelik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles