Laps võib mänguhoos janu unustada

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed vajavad piisavalt vedelikku.
Lapsed vajavad piisavalt vedelikku. Foto: SCANPIX

Piisav ja regulaarne vedelikutarbimine on oluline, kuid just praeguse kuumaga peaks eriliselt jälgima, et su laps  piisavat juua saaks. Kui laps päeva jooksul piisavalt ei joo, on see ohtlik tema tervisele.

Lastearst Sarma Gaveika selgitab, kuidas väikelapse vedelikutarbimist jälgima peaks, vahendab Emmedeklubi.

Sarnaselt täiskasvanutele on ka laste vedeliku tarbimise harjumused erinevad. Kuid vee tarbimine on tervise seisukohast oluline nii suurtele kui väikestele. Kui keha saab liiga vähe vedelikku, võib see olla ohtlik neerudele ning tervisele üleüldiselt.

Laps võib janu unustada
Väikelapsele, kes enam rinnapiima ei tarbi, tuleks pakkuda pidevalt juua, sest mänguhoos keskendub laps oma tegevusele ja võib unustada, et tegelikult on tal janu. Kõige parem on, kui laps joob puhast vett, lahjendatud värsket mahla või ilma suhkruta taimeteed.

Väga väikestele lastele on hea pakkuda keedetud ning jahutatud vett või spetsiaalselt poes müüdavat beebidele mõeldud vett. Puu- ja köögiviljamahlad on head, aga väikestele lastele soovitatakse neid anda lahjendatud kujul, sest mahlad sisaldavad suhkrut ja puuviljad võivad happelised olla. Samuti tasuks meeles pidada, et mahl tekitab lastel kergesti täiskõhutunde ja nad võivad keelduda muust toidust, mida lapse tervislikuks toitumiseks vaja on.

Janu on keha hoiatussignaal
Kui su lapse südamelöögid on kiirenenud või kehatemperatuur tõusnud, võib see tähendada, et ta on liiga vähe vedelikku saanud. Kui palju laps peaks vedelikku jooma, sõltub aastaajast ning õhutemperatuurist. Kui laps on haige, suureneb ka vedelikuvajadus.

Kui rinnapiimatoidul olev beebi pissib regulaarselt, pole reeglina lisavedelikku tarvis. Kui rinnalapsel esineb palavik, kõhulahtisus või oksendamine, peaks konsulteerima oma arstiga ja küsima tema käest, kas laps vajab lisavedelikku.

Harjumused tulevad vanematelt
Piimasegusid saavatele beebidele või lastele, kes söövad juba ka lisatoitu, tuleks aeg-ajalt juua pakkuda. Väikesed lapsed vanuses 2-3 aastat peaksid jooma päevas 750ml vedelikku, 4-6 aastased 850ml ja 7-9 aastased vähemalt 950ml päevas. Kui laps keeldub vedelikke joomast, võiksid vanemad olla loovamad. Kui ta ei taha juua vett, mahla ega teed, on see võib-olla selle pärast, et ta ei ole harjunud proovima uusi asju.

Üks nipp, mis võib aidata - lisa pudelisse piima juurde iga päevaga üha rohkem vett või mahla. Piima maitse on lapsele teada ja kui sa seda järk-järgult millegi muuga segad, harjub laps aegamisi maitsega ära. Gaseeritud joogid ja karastusjoogid ei ole lastele igapäevaselt soovitatavad. Lastele maitseb magus ilmselt väga hästi, aga neid asju võiks lubada juua harva.

Kõige enam harjumusi, mis on seotud toidu ja joogiga, saavad lapsed oma vanematelt. Kui te joote lapsevanematena ka ise kodus teed, värsket mahla või vett, teevad seda ka lapsed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles