Viis põhjust, miks kaalulangetajal ei tasu puuviljade söömist karta

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters/ScanPix

Suhkrut peetakse üheks peamiseks põhjuseks, miks heaoluriikide elanikud üha kogukamaks muutuvad. Puuviljad sisaldavad mõnikord väga palju naturaalset suhkrut ja seega võiks eeldada, et nende söömine on kaalulangetajale mõeldamatu.

Siin on Fox Newsist viis olulist põhjust, miks võiks puuviljade ja marjade söömist jätkata ka siis, kui üritad maha võtta.

Puuviljade sööjad kaaluvad enamasti vähem

On väga üllatav, aga millegipärast on neil, kes söövad palju puuvilju, isegi madalam kehamassiindeks kui neil, kes söövad rohkem köögivilju. Teadlased pole kindlad, miks see nii on, kuid võib oletada, et magusad puuviljad ja marjad asendavad kaloririkkaid maiustusi, kui aedviljad on enamasti kõigest lisandiks muule toidule. Teisisõnu valid suurema tõenäosusega koogitüki asemel õuna kui lillkapsa.

Kui hakata kaloreid võrdlema, on selline asendamisstrateegia üsnagi tulemusrikas. Lisaks on üha rohkem uuringuid viidanud sellele, et oluline on kalorite kvaliteet, mitte arv.

Puuviljades on rohkelt vett ja kiudaineid

Rääkimata teistest väärtuslikest toitainetest, on värsketes puuviljades rikkalikult vett ja kiudaineid, mistõttu on neis sisalduva suhkru kontsentraat väiksem kui teistes magusates toitudes.

Antioksüdandid

Puuvilju ja marju ei tohiks menüüst välja jätta ka seetõttu, et neis on palju väga kasulikke antioksüdante. Antioksüdandid, mis on kividega viljades (kirsid, virsikud, ploomid) erinevad näiteks suuresti neist, mis on õuntes ja pirnides, tsitruselistes, melonis ja arbuusis, marjades (vaarikad, mustikad, maasikad jt) ja troopilistes viljades (banaan, papaia jne). Erinevat tüüpi antioksüdandid on ka erineval moel kasulikud. Mida mitmekülgsemalt toitud, seda suuremat kasu tervis sellest saab.

Puuviljad teevad ilusaks

Puuviljadest saadav kasu tervisele on päriselt nahal näha. Hiljuti tehti üks uuring, mille käigus jälgiti 35 inimese toitumist. Osalistest tehti pilti ja paluti teistel neid pilte hinnata. Neid, kes sõid keskmisest rohkem puu- ja aedvilju, peeti atraktiivsemaks kui teisi. Uurijad peavad selle põhjuseks antioksüdante – lisaks sellele, et need mõjutavad nahapigmenti, parandavad antioksüdandid ka vereringet, mis tagab ilusa jume. Antioksüdandid kaitsevad nahka ka väliste ärritajate eest (päikesekiirgus, õhusaaste, sigaretisuits).

Puuviljad annavad püsivat energiat

Kui oled aktiivse elulaadiga, siis tasub enne treeningut süüa puuvilju. Ühes uuringus võrreldi banaani ja spordijoogi mõju inimesele intensiivse rattasõidu ajal. Leiti, et lisaks antioksüdantidele ja toitainetele, mida spordijoogis ei leidu, suurenes banaanisööjate ajus virgatsaine dopamiini tootmine. Dopamiinil on ajus palju erinevaid funktsioone, neist tuntumad on seotud motoorika, motivatsiooni ja naudingute kujunemisega. Osa uuringuid on viidanud sellele, et madal dopamiinitase võib olla seotud ülekaaluga.

Puuviljades on palju enamat kui kõigest suhkur. Kui oled aktiivne, siis annab puuviljasuhkur sulle jõudu juurde, mitte ei tee sind paksuks. See aga ei tähenda, et saaksid magusaid puuvilju süüa lõputult. Naudi, aga pea piiri!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles