Pirgit Toomel: mida teha norskava mehega?

, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Olen leidnud endale silmarõõmu koos esimeste probleemidega. Ta norskab sama valjult nagu aafriklane taoks kõrvaltoas trummi. Ma ei liialda, kui ütlen, et see larin paneb ka naabreid ööks aknaid sulgema. Olles kolm ööd tema kõrval veetnud ja kõik need korrad nõutult lage vaadanud, tahaksin karjuda appi! Kuidas ma ta kõrval magada saan?

Jah – ma olen tige, kuri ja magamata. Kuidas võib üks meesterahvas oma magamisega kogu naabruskonna unerahu häirida? Sellise lärmi saatel ei ole võimalik magada ega ka sellega ära harjuda. Ma olen proovinud kannatlik olla ja jätnud selle pisiasja kommenteerimata, sest värskelt üksteist tundma õppides oleks kummaline mul tema kallal kohe nurisema hakata. Vähemalt ma tean nüüd, miks ta on vallaline. Ükski terve kõrvakuulmisega inimene ei suudaks sellise mürinaga end välja puhata.

Esimesel magamata ööl proovisin tuntud nippi ja lükkasin ta külili, kuid ei miskit. Sain küll mõneks minutiks lootust, et nüüd on vaikus majas ja saan ka puhata, kuid unistus oli peatselt rikutud. See mees norskab absoluutselt igas asendis – selili, külili, kõhuli, jalgadel või peapeal. Järgmisel korral mõtlesin, et olen targem ja võtsin kõrvaklapid voodisse kaasa. Plaanisin muusikat kuulates magama jääda, kuid ka see ei olnud võimalik. Ta norskab sellise larinaga, et see kostub ka läbi muusika. Volüümi juurde keerates sain aru, et diskoteegi taolise lärmi sees ei ole samuti võimalik magada. Mida teha?

Hommikul siniste silmadega tööle minnes otsustasin internetis surfata, et erinevaid nippe norskamise leevendamiseks otsida. Iseenesest on ta kena mees, mistõttu tundub rumal temast kohe ninaprobleemide pärast loobuda. Samas oleks kummaline ka operatsiooni planeerima hakata peale nii lühikest tutvust. Võin küll väita, et hoolin ta tervisest, kuid me teame teineteist vaid kolm nädalat. Vara veel õpetada, mismoodi ta oma elu peaks elama, millal arsti juurde minema, mida apteegist osta, mida sööma peaks ja millistest halbadest harjumustest loobuda tuleks. 

Tean, et norskamine ei ole naljaasi, kuid miks ta tänase päevani ei ole midagi ette võtnud? Pealtnäha on ta täie tervise juures mees, kes teeb aktiivselt trenni, on sale, alkoholi ei kuritarvita ja jälgib, mida sööb. Nii et kohe kindlasti ei saa see olla lõualott, mis hingamisteede peale survet avaldab. Minu teada magab ta ka iga öö regulaarselt, mistõttu liigsest unepuudusest ei tohiks juttugi olla. Või ta käib salaja öötööd tegemas?

Elu nagu muinasjutus «Printsess herneteral», kes öö läbi magada ei saanud. Tundes läbi kahekümne madratsi ja hanesulgedega täidetud magamiskoti hernetera oma õrna nahaga. Ma olen väga kerge unega ja harjunud magama täies vaikuses. Praeguses olukorras tundub mulle kõige mõistlikum apteeki minna ja kõrvatropid osta. Järgmise sammuna pidavat aitama, kui päitsis voodi jalgade alla kõrgendused asetada, nii et jalad jääksid keha ülemise osaga võrreldes allapoole. Kas ma tõesti teeksin seda?      

Viimasel hommikul koos üles tõustes oli mul üpriski raske talle naeratavalt otsa vaadata. Tema magab nagu karu koopas talveund, samal ajal, kui mina virelen ja piinan ennast mõtetega, kuidas magama jääda. Ma ei tea, mida teha. Kas öelda talle, et ta norskab nagu elevant, nii et kõik majaseinad värisevad ja vaadata, kas ta on valmis uue tutvuse nimel midagi ette võtma või tuleks lihtsalt juba ette loobuda?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles