Naine on emotsionaalselt kõige haavatavam vahetult pärast ovulatsiooni

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Umbes 75 protsenti naistest kannatavad menstruatsiooni eel liigse emotsionaalsuse ja tundlikkuse käes. Mehed arvavad, et naised kasutavad «päevi» lihtsalt vabandusena oma ebaviisakale käitumisele, kuigi see pole nii. Nüüd leiavad teadlased, et naisel on kuus ka teine periood, mil nad emotsionaalselt veelgi tundlikumad on.

Londoni ülikooli teadlased usuvad, et just pärast ovulatsiooni on see aeg, mil naisel on emotsionaalselt kõige tundlikum aeg, kirjutab You Beauty. Nad korraldasid katse, kus osales 41 regulaarse menstruaaltsükliga naist vanuses 18-35 eluaastat. Katse tegemise hetkel oli kolmandikul neist käsil 9. tsükli päev, kolmandikul oli just lõppenud ovulatsioon ning ülejäänutel oli menstruatsioon kohe algamas. Naistele näidati 14-minutilist filmi, kus sees olid reaalsed kaadrid surmast, vägivallast ja vigastustest. Neilt paluti kirja panna kõik häirivad mälestused filmist, mis meenusid filmi vaatamisele järgnenud 72 tunni jooksul.

Selgus, et naised, kel oli olnud just ovulatsioon (see on umbes 16.-20. päev pärast menstruatsiooni), oli kolm korda rohkem häirivaid mõtteid kui teistel katses osalenutel. Uuringu läbi viinud teadlased järeldavad, et kuus on umbes 5 päeva, mil naise hormonaaltasakaal muudab ta stressile eriliselt vastuvõtlikuks. Seega võib olla, et ovulatsiooni paiku üle elatud raske juhtum võib palju suurema tõenäosusega tekitada posttraumaatilist stressihäiret.

Lisa Robbins, kes on psühhiaatrina spetsialiseerunud naiste hormonaalse tasakaalu ja vaimse tervise seostele, ütleb, et kui naise kehas tekivad hormonaalsed muutused, on nad stressi suhtes vastuvõtlikumad ning kohanevad olukordadega raskemini. Seega võib juhtuda, et see, mida peame premenstruaalseks sündroomiks (PMS), on tegelikult mõnest traumeerivast sündmusest alguse saanud posttraumaatiline stressihäire, mis erinevalt PMSist ei pruugi mõne aja pärast kaduda.

Robbins soovitab kõikidel naistel oma tsüklit jälgida ning kirja panna, et end raskemaks perioodiks vaimselt ette valmistada. Tsüklit ja enda tundlikkust jälgides võid avastada, et oled eriti ärrituv kohe päras ovulatsiooni või vahetult enne menstruatsiooni. Nii saad sa mingil määral vältida väga stressirohkeid situatsioone või häälestada end tegevustele, mis aitavad stressi vähendada. Kui sa teadvustad endale seda, et sinu käitumine pole seoses sinu «tegeliku» olemuse või suhtumisega, saad sa oma reaktsioone paremini läbi analüüsida ning ebaadekvaatset käitumist ohjes hoida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles