Ingrid Rüütel: naised ja mehed on erinevad, nad on võrdväärsed, mitte võrdsed!

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ingrid Rüütel
Ingrid Rüütel Foto: Erakogu

Folklorist Ingrid Rüütli sõnul on paljudes maades levinud stereotüüp, mille kohaselt mees on perekonnapea, kes käib tööl ja teenib perele elatist, ning naine hoiab korras kodu ja aia ning kasvatab lapsi, kirjutab ajakiri Naised. Viimastel aastakümnetel on Rüütli sõnul toimunud soorollides küll muutusi, aga traditsiooniline stereotüüp pole kadunud.

Ingrid Rüütli sõnul on positiivne, et tänapäeval peab Eestiski mees kodus rohkem toimetama ja lastega tegelema, sest lastel on seda ilmselgelt vaja. «Taluperes käis vanasti kogu elu ja töö käsikäes ning lapsed ja vanemad olid omavahel palju rohkem seotud kui linnas,» selgitas Rüütel, miks maaelu hääbumine on kogu rahvale väga kahjulik.

Mehelikkus ja naiselikkus on teadlase sõnul mõisted, mis ei kao kuhugi ka sarnaste ametite ja rollide puhul. «Mehed ja naised on erinevad, nad on võrdväärsed, mitte võrdsed! Minu meelest mitte naised ei kaota niivõrd oma naiselikkust, vaid just mehed on kaotamas oma mehelikkust,» nentis ta. «Paljud linnamagalates kasvanud mehed ei oska teha elementaarsemaidki meeste töid, on füüsiliselt nõrgad, vaimselt labiilsed, samas ülearu edevad.»

Loe pikemalt ajakirjast Naised!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles