Oksütotsiini sisaldav ninapihus võib aidata mehel truu olla

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Armuhormooni nime all tuntud oksütotsiin tekitab meie ajus positiivseid emotsioone seoses teiste inimestega. Seda peetakse ka organismi enda ärevusvastaseks «ravimiks» ning selle sünteetilist versiooni kasutatakse ka mõnel pool abielunõustamise juures. Siit mõned oksütotsiini head ja halvad mõjud.

Võimendab negatiivseid emotsioone
Kui sinu oksütotsiinitase ajus on parasjagu kõrge ning sa koged mingit negatiivset sündmust, aktiveerub su ajus see piirkond,  mis võimendab su emotsioone, kirjutab Your Tango. Kogetud pettumus ja valu näivad veel tugevamad, sa ei suuda juhtunuga seotud halbadest mõtetest lahti lasta ning suurema tõenäosusega muutub juhtunu sinu jaoks vaimseks traumaks.

Suurendab erutust
California ülikool viis läbi eksperimendi, kus meestel paluti enne seksi tarvitada oksütotsiini sisaldavat ninapihus. Selgus, et mehed erutusid oluliselt rohkem kui tavaliselt, nad olid oma naisest rohkem vaimustunud ning nad pingutasid voodis rohkem. Kuid…

Mõjutab seksile järgnevaid emotsioone
Isegi siis kui seksida võhivõõraga, vallandub ajus oksütotsiin, mis tekitab naistes tunde, justkui oleks tal oma partneriga mingi suurem side. Mingil põhjusel on oksütotsiini seksi aegne mõju meestele ja naistele väga erinev. Uuringud näitavad, et väga suure oksütotsiini tasme korral on mehed oma partnerist hoopiski oluliselt vähem huvitatud. See selgitab väga tavalist efekti üheöösuhete korral, kus suurepärase öö järel on naine kõrvuni armunud ning mees oma seikluse juba unustanud.

Tugevdab suhet
Oksütotsiin suurendab usaldust, muudab meid lahkemaks ja toetavamaks. Samuti näitavad uuringud, et paarid, kus mõlemal poolel oli püsivalt kõrge oksütotsiini tase, on õnnelikumad ja pikaajalisemad. Nad puudutavad teineteist rohkem, naeravad rohkem ning isegi lõpetavad üksteise lauseid.

Teeb sinust parema ema
Oksütotsiin ei mõjuta ainult romantilist armastust, vaid võimendab ka ema armu. Oksütotsiini tase tõuseb enne sünnitust, aidates naisel paremini füüsilist valu taluda ning sünnituse järgselt oma lapsega sidet saavutada. Uuringud näitavad, et oksütotsiini tasemel on otsene seos sellega, kuidas ema oma lapsesse suhtub.

Aitab tülisid lahendada
Ka empaatiavõime on selle vägeva hormooniga seotud. Oxfordi ülikooli teadlased väidavad lausa, et oksütotsiini ninapihuse manustamine aitab paaridel tülisid lõpetada.

Teeb meestest monogaamid
Uuringud näitavad, et püsisuhtes olevad mehed, kelle oksütotsiini tase on kõrge, on oma partneritele truud ning hoidsid oma partneritest eemal olles suuremat distantsi võõraste naistega. Saksa teadlased viisid läbi sellesisulise eksperimendi taaskord oksütotsiini sisaldava ninapihusega. Ehk on see midagi, mida oma truudusetutele meestele salaja anda?
Ka loomariigis on monogaamse eluviisiga need liigid, kelle loomulik oksütotsiini tase on kõrge.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles