Uuring: ilukirurgia ei muuda inimesi atraktiivsemaks

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Paljud ilukirurgiast abi lootvad inimesed kujutlevad, et pärast protseduure näevad nad välja oluliselt nooremad ja atraktiivsemad. Värske uuring näitab, et tulemus ei pruugi sugugi olla nii efektne, kui patsiendid eeldavad.

Ameerika meditsiiniühingu veebiajakirjas JAMA avaldatud uuringus tehti enne ja pärast operatsiooni pildid 37 nais- ja 12 meespatsiendist, kes lasid pinguldada oma nägu, kaela, kulme või lasid korrigeerida oma üla- või alalauge. Patsiendid olid vanuses 42 kuni 73, mis tegi nende keskmiseks eaks 57 aastat.

Järgnevalt paluti 38 naisel ja 12 mehel hinnata piltidel olevate inimeste vanust. Keskmiselt arvati, et enne protseduuri nägid inimesed piltidel 2,1 aastat nooremad välja, kui nad tegelikult olid. Pärast protseduuri «noorenes» nende vanus keskmiselt 3,1 aasta võrra.

Samuti hinnati seda, kui palju inimesed operatsioonide järel atraktiivsemaks muutusid. Uuringu  korraldajate sõnul oli see vahe sisuliselt olematu.

Üks uurijatest, New Yorgis töötav doktor A. Joshua Zimm ütles, et uuring korraldati selleks, et teha selgeks, kas eeldus, justkui plastiline kirurgia muudaks kedagi atraktiivsemaks või näiliselt nooremaks, on tõene või ei. Tema sõnul näitas uuring, et nägu pinguldavad protseduurid küll muudavad inimest näiliselt veidi nooremaks, ei tähenda see, et inimene muutuks ilusamaks.

Plastilise kirurgia doktor Parham A. Ganchi on uuringu suhtes kriitiline ja leiab, et kuna inimesed on nii erinevad, on nende võrdlemine ja hindamine subjektiivne ega anna selgeid tulemusi. Tema sõnul oleks sama efektiivne võrrelda õuna apelsiniga.

Samuti ei vaadeldud selles uuringus patsiente, kellele tehti põhjalikumaid ja teise tehnoloogiaga protseduure. Ganchi sõnul aitab vana pinguldamise tehnika küll kortse vähendada, kuid kaunimaks muudavad inimest protseduurid, kus vajalikesse kohtadesse veidi ümarust antakse, et nägu loomulikum ja nooruslikum välja näeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles