Miks tekib väsinuna isu rämpstoidu järele?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Vähene uni mõjutab meie elukvaliteeti väga mitmel moel. Me muutume närvilisemaks, meil on raskem keskenduda ning see mõjub halvasti meie tervisele.

Üks vanem, 2011. aasta mais avaldatud uuring ütles, et vähene uni tekitab meis suuremat isu ebatervislike toitude järele, kirjutab You Beauty. Värske Berkley ülikooli uuring jälgis toiduvalikuid kontrollivate ajuosade tegevust, et saada teada, miks me eelistame väsinuna rämpstoitu tervisliku asemel.

Katses osales 23 noort ning hea tervise juures täiskasvanut. Neile näidati 80 erineva toidu pilti, mille tervislikkus ja kalorsus olid väga erinevad ning paluti neid kõiki hinnata selle järgi, kui väga katsealune neid hetkel süüa sooviks. Samal ajal jälgisid spetsiaalsed aparaadid nende ajutööd . Iga katsealune pidi eksperimendi läbima kahel korral: kui öö jooksul oli piisavalt magatud ning siis kui nad polnud korralikult magada saanud.

Pärast unetut ööd olid kõige ihaldusväärsemad toidud burger, pitsa, sõõrikud ning muud kõrge kalorsusega toidud. Ajutöö jälgimise tulemus avastati, et kui katsealused polnud korralikult magada saanud, oli nende aju eessagara töö häiritud. Eessagar on see ajuosa, mis kontrollib keeruliste otsuste vastuvõtmist. Üllatuslikult aktiveerus väsinuna hoopiski see aju osa, mis annab meile signaali iseend premeerida.

Seega, kui oled väsinud, on sul raskem võtta vastu mõistlikke ja tarku otsuseid ning selle asemel leiad sa, et oled ära teeninud midagi, mida sa reeglina ei tarbiks.

Berkley ülikooli professor Matthew Walker soovitab kõikidel, kes on oma kaalu pärast mures, alustada sellest, et tagada endale korralik ööuni. Kindlasti ei tasu ära unustada, et ka lisaks kaaluprobleemide ennetamisele mõjub see sinu tervisele ka üleüldises mõttes hästi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles