Kas jalgadega lükatav auto on lapse tervisele ohutu?

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Lapse oskuste arenedes on vanemad tavaliselt edusammudest vaimustatud ning kibelevad hankima lastele uusi mänguasju. Kui laps juba istuda oskab ning end toe najal püsti seista proovib, mõtlevad paljud vanemad sellele, et hankida võiks mänguauto, millele laps peale saaks istuda ning end jalgadega edasi lükata. Kuigi need autod on lapsele toredad suviti õues sõitmiseks ning ka talvel on hea nendega toas ringi vurada, tekib küsimus, kas need tegelikult ka lapse tervisele head on.

Nõu annab Emmedeklubi füsioterapeut Kristina Stalidzane.

Kui laps on just õppinud püsti seisma, kuid veel ei kõnni, ei soovita füsioterapeut lapsele jalgadega lükatavat autot hankida. Esimene põhjus on see, et need autod on enamasti üsna suured ning lapse jalad ei pruugi maha ulatuda. Laps võib auto najal ka kõndida, kuid siis peaksid hoidma ise autost kinni, et see lapsel eest ära ei libiseks.

Miks ei soovitata lastele suuremaid autosid?
Kujutage ise ette - laps hakkab seisma ja kõndima. Ta vajab tuge, mis on stabiilne ja mida saab usaldada. Kuid ratastel olev auto võib kergelt eest ära veereda ning laps selle tagajärjel kukkuda.

Teine negatiivne punkt on asend, kuidas laps masinal istub. Lapse jalad on autol istudes tihti W-asendis, mis kahjustab puusade ja jalgade arengut ning pikemas perspektiivis võivad lapse jalad kõverasse asendisse jääda.

Kui laps on vanem ja kõnnib juba raskusteta, oleks kasulik talle tõukeratas osta. See õpetab lapsele tasakaalu säilitamist ning kaasab selleks mõlemad jalad. Vanemad tunnevad tavaliselt ise ära, millal laps on pealeistutava auto jaoks valmis.

Teine hea variant on osta lapsele kiikhobune. Vajalik on lihtsalt pöörata tähelepanu selle suurusele, et laps saaks jalad stabiilsele pinnasele asetada.

Kui laps kõnnib kindlalt ning tema jalad ulatuvad autol istudes korralikult maha, on ta õiges vanuses sellise auto jaoks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles