Jooksmine ja kõndimine on võrdselt efektiivsed treeningud

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Kõndimine võib näida pigem võimalusega liikuda ühest kohast teise, kuid tegelikult pole see treeningu seisukohast sugugi halvem  kui jooksmine. Regulaarne kõndimine muudab su südameveresoonkonda ja lihaseid tugevamaks ning vähendab mitmeid terviseriske.

Selle aasta mais Lawrence Berkley laboratooriumis läbi viidud uuring võrdles 33 000 jooksja ja 16 000 igapäevase kõndija terviseandmeid, kirjutab You Beauty. Levinud kuvand peab jooksmist igatahes paremaks ja intensiivsemaks treeninguks kui kõndimist, kuid uuringu tulemused sellega päriselt ei ühti.

Kindel on see, et nii kõndimisel kui jooksmisel on oma positiivsed omadused. Kui teadlased uuringus osalejatega kuus aastat pärast esialgset andmete kogumist, saadi teada, et jooksmine vähendab keskmiselt  4,2 protsendi võrra kõrge vererõhu riski. Samuti vähenes 4,3 protsendi võrra riski kõrgele kolesteroolile, 12,1 protsendi võrra risk diabeedile ning 4,5 protsendi võrra südameveresoonkonna haiguste risk.

Üllatuslikult olid igapäevaste kõndijate tulemused veelgi paremad. Nende risk kõrge vererõhu tekkeks oli vähenenud 7,2 protsendi võrra, kõrge kolesterooli tekkeks 7 protsendi võrra, diabeeti haigestumiseks 12,3 protsendi võrra ning südameveresoonkonna haiguste risk 9,3 protsendi võrra.

Nii jooksmise kui kõndimise puhul kehtis reegel, et mida rohkem liiguti, seda kõrgem oli see protsent.

Kuid siin on aga. Selleks, et jooksmise ja kõndimise positiivsed mõjud oleksid võrdväärsed, tuleb kulutada nende puhul sama palju energiat.

Seega, kui sa juba tegeled jooksmisega ja su liigesed on heas seisus, jätka sellega. Kuid kui sulle jooksmine ei meeldi, kõnni päevas vähemalt 10 000 sammu või rohkemgi. Kõndimine on ohutu viis hoida end vormis ja hoolitseda oma tervise eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles