Naised eeldavad ikka veel, et mehed kohtingute eest tasuksid

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Kohtamiskultuur on aja jooksul oluliselt muutnud, kuid üks tendents pole kuskile kadunud – endiselt maksavad mehed kohtingute eest.

Ameerikas tehtud uuringu kohaselt ütleb 84 protsenti meestest ja 58 protsenti naistest, et mehed maksavad enamiku meelelahutusele minevatest kuludest isegi siis, kui suhe on juba mõnda aega kestnud, kirjutab Huffington Post.

Uuringus  osales 17 000 vallalist heteroseksuaalset naist ja meest, kelle keskmine vanus oli vastavalt 35 ja 38 eluaastat.

Kuigi 57 protsenti naistest ütles, et pakuvad kohtingutel välja, et maksavad ise osa kuludest, tunnistas 39 protsenti, et nad eeldavad, et mehed lükkavad nende pakkumise tagasi. 44 protsenti tunnistas, et neid häiriks, kui mees pakkumise vastu võtaks. Samas leidis ligemale kaks kolmandikku meestest, et naised peaksid kohtingutel oma osa eest ise maksma.

Uuringut korraldanud California Chapmani ülikooli psühholoogiaprofessor David Frederick ütles, et mehed näivad aktsepteerivat naiste võrdsust meestega palju enam kui naised ise. Naised loodavad oma rolli ja ühiskonna arengu käigus, et muutuvad vaid need aspektid, mis elu mugavust parandavad, kuid ei soovi sugude võrdsustumist asjades, mis nende elu keerulisemaks muudaksid.

Üldiselt ei erinenud osalejate vastused vanusest, kuigi leidus erandeid. Nimelt leidsid nooremad osalejad, et kui nad maksid kohtingu arvete eest, oli neil suurem tõenäosus õhtu lõpus oma kohtingukaaslasega voodisse jõuda. Õnneks suurem enamus sellega ei nõustunud.

Suhte arenedes peavad nii naised kui mehed loomulikuks kohtingukulude jagamist. 75 protsenti meestest 83 protsenti naistest ütlesid, et ajaks, mil nende suhe oli kestnud pool aastat, maksid nad võrdselt oma kulude eest.

Üks uuringus osalenu ütles, et esimestel kohtamistel eeldab ta, et maksab ise kohtingu eest, sest tema meelest näitab see pühendumist. Kuid suhte arenedes ootab ta, et ka partner võtaks osa vastutusest enda kanda.

Kuigi ükski ametlik uuring ei ole seda vaadelnud, usub Frederick, et juba see, kuidas jaotatakse kohtingu kulud suhte alguses, võib näidata, millise inimesega sul tegemist on. Üheks potentsiaalseks ohukohaks on see kui mees ei aktsepteeri mingil juhul võimalust, et naine võiks enda osa eest tasuda. See võib tähendada, et mees on üleüldiselt seksistlik ja naiste iseseisvuse suhtes vaenulik. Samuti võivad mehed lugeda välja naise liigsest ootusest, et mees maksaks kinni kõik kallid lõbustused, et naine loodabki mehe kulul elamisele.

Kuid Frederick rõhutab, et uuring tõestab seda, et ka naised ise lasevad oma käitumise läbi traditsioonilistel soorollidel edasi elada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles