Ilu-lounge: kuidas suvist päevitust kauem säilitada?

, jumestuskunstnik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reet Härmat
Reet Härmat Foto: Medemis/Kalle Veesaar

Suvi on varsti möödanik ja kahjuks koos sellega ka kaunis jume. Õnneks on kosmeetikatööstus välja arendanud erinevaid kosmeetikume, millega päevitust pikendada. Seekord toon teieni nahahooldustooted ja edaspidi tutvustan meigivahendeid, millega saavutada päevitanud jume ka siis, kui päike meie nahka enam ei paita.

Küsisin ka tuntud inimestelt, kes on aastaringselt kauni jumega, et mis valemiga neil õnnestub seda säilitada.

Anu Saagim (Elu24.ee peatoimetaja)

Minule sobib pisut jumekam pale. Suvel talletatud päikest püüan talvel värskendada paari troopilise reisiga. Solaarium ei tule minu puhul kõne allagi. Ka spray-päevitust olen kunagi proovinud, aga ega seegi mind eriti ei vaimustanud. Tüütu protseduur, mis lisaks jätab jälje ka heledatele riietele. Pildistamise tarbeks olen nahale kiiret jume-abi saanud pigem toonivatest kehakreemidest. Eriline lemmik on Dove`i Summer Glow + soft shimmer. See annab väga loomuliku õrna jume. Mulle piisab, kui kasutan seda talvel korra nädalas. Kiireks toonimiseks sobib Guerlaini Terracotta spray või pisut õrnem Clarinsi Multi-Eclat Auto-Bronzant geel, mis on meeldiva lõhnaga ja sobib suurepäraselt ka näole.

Kaja Tuisk (koduaeroobika.ee)

Vaatamata talvisele «pealkirjastatusele-TuisKaja», olen päikeselemb. Päike annab mulle energiat. Üritan Eestimaa suvest võtta maksimumi, viibin rohkelt väljas, looduses. Võimalusel annan treeninguid õues, isegi triigin terrassil päikese embuses, justkui paneks midagi talveks hoiule.

Hilissügisel ja varakevadel olen sättinud töö ja koolitusreisi Itaaliasse, kus on sel ajal tavaliselt meie suve moodi soojakraadid ning lasen taas vabal ajal päikesel end paitada. Talviti on juba aastaid mul võimalus lähisugulaste juures Floridas jumet parandada. Kui on ikka liiga pikk ja morn sügis-talv, siis käin ka solaariumis energiat kogumas. Vanajumal on olnud armuline ja mulle hea naha eraldanud, päike pruunistab kiirelt ja jume säilitamisega ma end ei kurna.

Reet Härmat (Anne&Stiil ilutoimetaja)

Ei oleks elu siin ilmas ilma päikesevalguseta ja minu elu ilma päevituseta oleks väga kurb, olen 100 protsenti päikesefänn! Olen loomult tõmmu nahaga ja ei tea, mida tähendab päikesepõletus. Küll aga on mind vahel kimbutanud päikeseallergia, kui lõunamaapäikest liig järsult olen ligi lasknud.

Ei igatse mina valevat aristokraatlikku palet, mulle meeldib just selline värskelt õhetav rannajumekas nahk. Muidugi tuleb päevitada mõõdukalt, nagu kõigi asjadega siin elus, ei tohi liiale minna. Maksimaalselt olen otsese päikese all tund aega järjest.

Kehale kasutan suvel päevitust õhutavat kehaõli Germaine de Capuccini Golden Caresse Sun Idyllic Tan Subliming Oil ja näole segan kokku spetsiaalse segu, milles on päikesekaitsekreemi Doctor Babor Derma Cellular Ultimate Protective Ceam SPF 50 + Germaine de Capuccini Golden Caresse Tan Magnificient Regenerating ja Optimising Tan Booster päevitust aktiveerivad tilgad. Nahk on kaitstud ja samas väga kauni tooniga päevitus esile toodud. Peale päikesevõttu  poputan näonahka Filorga Meso-C Multivitamin Radiance Treatment ampullidega, C-vitamiin on ülihea naha niisutuseks ja pigmentatsiooni ühtlustamiseks.

Kui looduslikku päikest napib, näiteks pikal pimedal talveperioodil, siis käin kord kuus D-Päikese solaariumis Päikese solaariumikeskuses.

Kindlasti aga panen kõigile päevitajatele südamele käia kord aastas kontrollis ja jälgida ka ise oma nahal muutusi, et probleemi korral kiirelt lahendus leida.

***

Kuna päevitusprotsessi jooksul kaotab nahk niiskust, siis on ülioluline nahka kreemitada. Kuiv ja niiskusvaene nahk on tuhmi jumega ja ebaühtlane, samuti koorub kiiremini. Kuna päevitus on naha kaitsereaktsioon naha pindmistes kihtides, siis naha uuenedes ja nahka koorides eemaldame järkjärgult ka päevituse. Kui soovime jumet kauem hoida, siis tuleb abiks naha tõhus niisutamine.

Parima tulemuse annavad spetsiaalsed päevitust pikendavad tooted ehk päevitusepikendajad. Tavapäraselt sisaldavad need kreemid jõulisi vananemisvastaseid komplekse, nahka hooldavaid ja uuendavaid aineid ja lisaks spetsiaalseid komplekse, mis pikendavad päevituse püsivust, niisutades tõhusalt nahka. Sageli on sellistes kreemides ka melaniini teket intensiivistav kompleks, mis hoiab päevituse tekke aktiivsena kogu päeva vältel - kas siis, kui me ei puutu otseselt kokku UV-kiirgusega.

Päevitusepikendajaid võiks kasutada igapäevaselt – alati peale dušši või vanni ning ka kohe peale päevitamist. Seejuures ei oma tähtsust, kas oleme päevitanud päikse käes või solaariumis. Igapäevaseks kasutuseks sobib ideaalselt Australian Gold Hemp Nation Moisturizing Tan Extender kreem.

Kellel on päevitus millegipärast jäänud ebaühtlaselt, soovitan nahka kergelt koorida, kuid mitte väga tihti, sest muidu võib nahalt eemaldada loomuliku kaitsekihi. Koorivatest kreemidest on mõistlik kasutada näole ja kehale erinevaid tooteid, sest õrna näonaha jaoks ei sobi tugevateralised kehakoorijad. Kehale on sobivad Attirance Body Scrub erinevad soola ja suhkrukoorijad, mis sisaldavad eeterlikke õlisid, aitavad eemaldada surnud naharakud ja jätavad nahale meeldiva aroomi.

Näo koorijatest tuleks valida vastavalt oma nahatüübile sobiv. Kuiva naha puhul kindlasti väga õrnatoimeline, rasusele nahale sobivad veidi suuremateralised kreemid või geelid. Neil, kellel on probleemne nahk, tuleks enne konsulteerida kosmeetiku või nahaarstiga, kuidas ja mil määral tohib koorijaid kasutada.

Peale naha koorimist on nahatoon ühtlasem ja surnud naharakud eemaldatud. Järgnevalt on hea kasutada päevituse intensiivistamiseks isepruunistavaid kreeme, sest siis pole karta, et need ebaühtlaselt jääks. Isepruunistavaid kreeme tasub samuti valida nahatüübi järgi ja ka nahatoon on oluline, sest heledamanahalised peaksid valima ka heledama tooni. Muidu võib tulemus jääda ebaühtlane ja ebaloomulikku tooni. Kuivale, väsinud ja keskmise tooniga nahale sobib Jeanne Piaubert Suncare Self Tanning Face  vananemisvastane isepruunistav kreem.

Peale duši all käimist on hea kergelt niiskel nahal kasutada õli, sest siis imendub see kiiremini. Õlid on samuti väga head päevituse intensiivistamiseks, kuna jätavad naha kaunilt läikima ja on tugevalt niisutavad. Lihtsalt naha pehmendamiseks sobib beebiõli, mis on lõhnatu. Lõhnanautlejaile on samuti palju aroomiõlisid (näiteks Leonor Greyl Huile de Magnolia on õrna magnoolia lõhna ja looduslike õlidega imeline ilutoode näole ja kehale, mis sobib kuivale ja normaalsele nahale). Valiku võiks teha lõhnaeelistusi arvestades, sest mõnel aroomiõlil on väga tugev lõhn ja toimeained, mis sobivad jällegi erinevatele nahatüüpidele.

Kuna päikest on meil kahjuks ainult üürike periood, siis kipuvad paljud viimast võtma ja liialdavad sellega. Nii on nahakahjustused ja isegi päikesepõletus kerged tekkima. Peab arvestama, et ka hilissuvine päike võib teinekord väga intensiivne olla. Peale päikesevõttu on hea nahka rahustada päevitusjärgsete kreemide või geelidega. Valik sõltub sellest, kui sügava kahjustuse on nahk saanud. Kerge päikesepõletuse korral saab abi poes leiduvatest toodetest (näiteks Coverderm Filteray Skin Repair kreemgeelist, mis  on mõeldud näo eriliseks hoolduseks peale pikaajalist kokkupuudet UV-kiirgusega). 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles