Teismeline lapsehoidja on tänapäeval haruldus?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Varemalt oli nii meil kui ka mujal läänemaailmas väga populaarne see, et teismelised teenisid taskuraha lapsehoidmisega.  Tänaseks päevaks eelistavad vanemad lapsehoidjana pigem mõnda oma täiskasvanust tuttavat või pereliiget. Kui varem oli keskmine Inglismaa lapsehoidja 14-aastane, on praeguseks lapsehoidja keskmine vanus 34 eluaastat.

Daily Mail kirjutab, et 1798 küsitluses osalenud lapsevanemast ütles 71 protsenti, et nad on vajanud lapsehoidja abi. 51 protsendil vastanute sõnul valvasid lapsi vanavanemad. 32 protsenti sai abi mõnelt teiselt vanemalt sugulaselt, näiteks oma tädilt, onult või nende lastel. 26 protsenti kasutas lapsehoidjana oma sõpra. Vaid 16 protsenti küsitlusele vastanuist ütles, et nad usaldaksid oma lapsi valvama mõnda enda nooremat sugulast. Professionaalset lapsehoidjat eelistas vaid 4 protsenti vastanuist ning 1 protsent sai lapsehoidmisel abi mõnelt pikaaegselt tuttavalt, näiteks naabrilt.

Veel kümme aastat tagasi valvas oma lapselapsi vaid 21 protsenti vanavanematest ning 55 protsenti juhtudest oli lapsehoidjaks hoopis mõni teismeline sugulane.

Uuringu läbiviijad usuvad, et sellistel muutustel on mitmed põhjused. Vanematel on raskem inimesi usaldada ning samas tunnevad nad ka ühiskonna poolt suuremat survet, et neid peetakse hoolimatuteks.  Samas leidis 21 protsenti vastanutest, et tänapäeva noortel on vähem vastustustunnet. 16 protsenti arvas, et tänapäeval on vanavanematel lihtsalt rohkem võimalusi oma lapselastega tegeleda.

Läinud aastal üritas Kelly Rose leida teismelist lapsehoidjat, kuid ta kuulutusele vastasid vaid emad ning vanurid, kes lisaraha teenida üritavad. Rose usub, et sellel on kaks peamist põhjust. Esiteks puudub enamikel noortel vajadus või sund lisaraha teenida, sest vanemad kulutavad oma laste soovide täitmiseks palju raha. Samuti ei soovi vanemad, et rahateenimine laste õppetööd häiriks.

Kas sina usaldaksid teismelist oma lapsi hoidma?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles