Importkartul kisub kodumaiste mugulate hinna alla

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värske kartul turul.
Värske kartul turul. Foto: Elmo Riig / Sakala

Sel nädalal jõudsid turgudele värsked Eestis kasvatatud kartulid-porgandid, mille hinnad on eelmise aastaga võrreldes oluliselt langenud.

Tallinnas keskturul Sauki talu juurikate ja kapsastega kaubelnud proua Vaike rääkis, et mullu läks värske kartul hinnaga 35 krooni kilo. Tänavu on hinda aga kümne krooni võrra alla lastud.

Hoolimata sellest, et kartulid on sama head kui vanasti ja tööd värske kauba turule toomiseks tuleb teha poole ööni, ei saa kõrgemat hinda küsida. Põhjuseks turul laiutav odav importkaup.

Tõepoolest, keskturul leidus värskeid kartuleid ka hinnaga 18 ja 10 krooni kilo. Osadel sellise hinnaga müüdavatest kartulitest polnud päritolumaad juurde märgitud, osadel seisis sildil «Eesti».

Proua Vaike ei usu, et sellised kartulid on kodumaal kasvatatud. «Ma ise nägin kollases võrgus kartulid, ingliskeelsed kirjad peal ja pannakse juurde, et Eesti kartul,» rääkis ta.

Kurb on see, et turulkäijad usuvad ja otsustavad hinna järgi.

Siiski on kodumaisel ja importkartulil veidi tähelepanelikumal ostjal üsna kerge vahet teha. Vaike ja turul tema naabriks oleva Koselt pärit Helvi letil on kartuleid erinevas suuruses, kuna neid on äsja pestud, on mõni õhuke kooretükk lahti ja kilekottide seintel pärlendavad veepiisad.

18 ja 10 krooniga müüdavad kartulid on aga ühesuurused, koor on korraliklt kinni ja hiljutist töötlemist reetvaid veepiisku pole kuskil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles