Mahetoit ei ole tervislikum?

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Suurbritannia teadlased leidsid sõltumatu uuringu käigus, et orgaaniline ehk mahetoit ei erine tavalisest toidust kuigi palju ei toiteväärtuse ega tervislikkuse poolest.



Londoni hügieeni ja troopilise meditsiooni kooli teadlased võtsid vaatluse alla viimase 50 aasta jooksul kogutud tõendid mahetoidu toiteväärtuse ja tervisekasu kohta, kirjutab

BBC

.

Lõplikku analüüsi kaasatud 55 uuringu põhjal olid orgaanilise ja tavapäraselt toodetud toidu toiteväärtusel väga väikesed erinevused, mis on uuringu juhtivautori dr. Alan Dangouri sõnul olulise tervisemõju jaoks ebapiisavad.

Üldiselt ei leidnud ajakirjas American Journal of Clinical Nutrition avaldatud uuring orgaaniliselt ja tavapäraselt kasvatatud põllukultuuride puhul mingeid erinevusi peamistes toitainetes, kaasa arvatud C-vitamiin, kaltsium ja raud. Sama kehtis ka liha, piimatootede ja kanamunade kohta.

Tõsi küll, erinevusi esines lämmastiku ja fosfori tasemes, kuid teadlaste sõnul tuleneb see tõenäoliselt erinevustest väetise kasutamisel ning toiduainete küpsuses korjamise ajal ega mõjuta eriti tervist.

Töö kritiseerijad märkisid samas, et uuring polnud piisavalt põhjalik ning et näiteks pestitsiidide pikemaajalist mõju inimese tervisele polegi korralikult uuritud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles