Vananenud tervisenõu: hoiduge kanamunadest

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hommikuti tasub süüa.
Hommikuti tasub süüa. Foto: SCANPIX

Kanamunade kõrge kolesteroolisisalduse tõttu on paljud arstid viimaste aastakümnete jooksul soovitanud nende tarbimisega piiri pidada. Teadlased pole kanamunade ohtlikkuses aga ühel meelel.

Mõned uuringud on tõesti näidanud, et arstide hoiatustel on alust, kuid hiljuti on lisandunud ka uuringuid, mis kinnitavad, et asi pole üldse nii hull, vahendas Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal

Novaator

.

Kanamunades sisaldub 220 milligrammi kolesterooli, mis moodustab kaks kolmandikku soovitatavast päevasest normist. Vere kolesteroolitaset aga munades sisalduv kolesterool väidetavalt kuigi palju ei mõjuta, vähemalt mitte võis ja lihas sisalduvate küllastunud rasvhapetega võrreldaval määral.

Kanamunadesse tuleb ilmselt suhtuda nii nagu teistessegi looduslikesse ja mitmekesisesse menüüsse kindlalt kuuluvatesse toiduainetesse - nendega ei maksa liialdada, kuid neid pole tarvis ka karta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles