Uuring: iga päev kommi söövad lapsed kasvavad vägivaldseteks

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Igapäevane kommisöömine võib lapsed vägivaldseks ajada
Igapäevane kommisöömine võib lapsed vägivaldseks ajada Foto: Sean Justice/Corbis
Briti uurijad leidsid, et iga päev komme ja muid maiustusi tarbivad lapsed sooritavad täiskasvanuna keskmisest sagedamini vägivaldseid kuritegusid.

Sellele järeldusele jõudsid 17 415 inimest vaadelnud uurijad Cardiffi ülikoolist, kirjutab Healthday.

Uuritavateks olid inimesed, kes olid sündinud Suurbritannias 1970. aastal ühe kindla aprillikuu nädala jooksul.

34. eluaastaks tunnistas 35 uuringus osalenud inimest, et on vägivaldse kuriteo sooritanud ja selle eest süüdi mõistetud. Neist omakorda 69 protsenti oli kümneaastasena iga päev maiustusi söönud, samas kui teiste uuringus osalejate seas oli see näitaja 42 protsenti.

Uuringu autor Simon Moore ütles, et lapsepõlve toiduvaliku ja täiskasvanueas sooritatud vägivaldsete tegude vahel näib olevat seos, kuid milline see täpselt on, pole veel selge.

Ühe seletusena pakkus Moore välja, et pidevalt maiustusi saades ei õpi lapsed rahuldustunnet edasi lükkama ning see omakorda võib nende impulsiivsust suurendades neid seaduste rikkumisele kallutada.

«Meie arvates on kommidest endist olulisem see, kuidas neid lapsele antakse. Kui maiustusi kasutatakse lärmakate laste rahustamiseks, võib see hilisemas elus neid probleeme veelgi süvendada,» tõi Moore näite.

Teised asjatundjad suhtusid avastusse aga skeptiliselt. Näiteks leidis USA toitumisekspert Melinda Johnson, et leitud seose taga võivad olla muud asjaolud, mida Briti teadlased arvesse ei võtnud.

«Kui seal mingi seos ongi, ütleb minu kõhutunne, et igapäevane kommisöömine võib anda märku teistest elustiiliga seotud teguritest, mida uurijad ei vaadelnud. Näiteks ei näe ma, et uurijatel oleks õnnestunud kontrollida koduvägivalla esinemist,» rääkis ta.

«Võib-olla kasvavad täiskasvanuna vägivaldsemad lapsed ka vägivaldsetes kodudes ja ehk kasutatakse kommi neis peredes laialdaselt laste valu leevendava vahendina,» arutles Johnson.

Tema sõnul tuleks kommisöömist piirata eelkõige seetõttu, et maiustused lihtsalt pole tervislikud – neis leidub vähe vitamiine, mineraale, kiudaineid ja tervisele kasulikke rasvu, mida lapsed kasvamiseks vajavad.

«Ma ei näe mingit põhjust keelata vanematel oma lastele mõõdukalt kommi anda, kuni laste üldine menüü tasakaalus on,» lõpetas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles