Kuidas ja millal pakkuda beebile puuvilju?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Augustis ja septembris on võimalus pakkuda lastele kohalikke puuvilju. Kust alustada? Kuidas neid sööma peaks? Nendele ja teistele küsimustele vastab Emmede Klubis perearst Ignats Kulišovs.

Kõigepealt teeme selgeks, millal võiks lapsele puuvilju andma hakata. Siin on mõned tähtsad punktid, mida arvesse võtta.

  •     Kui last söödetakse ainult rinnapiimaga, võiks puuvilju pakkuda, kui laps on 6-kuune.
  •     Kui laps sööb rinnapiimaasendajat, võib puuvilju anda 4-kuuselt.

Hea oleks alustada õunast, pirnist või banaanist. Need on kõige vähem allergiaid tekitavad puuviljad.

Anna talle uusi puuvilju ükshaaval, proovides ainuüksi neid 2-3 päeva järjest, et välistada allergia teket. Muidugi ei tähenda see seda, et laps peaks kohe terve vilja ära sööma. Alustada võiks natukesest.

Esialgu paku lapsele viljaliha. Mahl ei ole kohe alguses soovitatav, sest see on üsna kange ja hapu ning lapsele ei pruugi see maitseda. Lisaks imenduvad toitained värskest puuviljast paremini kui mahlast.

Teine variant on proovida püreesid. Seda on ka lapsel võib-olla alguses mugavam süüa ja see välistab, et puuvili võiks talle kurku minna.

Alustada võiks kohalikest puuviljadest

Erinevalt õuntest ja pirnidest ei kasva banaanid Eestis, aga neid soovitatakse, sest need on väga pehmed ja toitvad puuviljad ning on lapsele lihtsaks magustoiduks.

Kui laps oskab puuvilja ise hoida, võibki selle talle kätte anda - ära ainult unusta seda puhastamast. Võiksid õuna või pirni alguses ära koorida. Kui tegemist on oma aia puuviljadega, võiks neid enne lapsele andmist kergelt puhastada, aga kui tegu on poe puuviljadega, tuleks neid päris korralikult harjaga pesta.

Kividega puuvilju võivad lapsed iseseisvalt süüa 4-5-aastaselt. Neid võib lapsele väikses koguses anda ka varem, kui veendud, et ta sülitab kivi välja või eemaldad selle ise.

Talvisel ajal müüakse poes tsitruselisi (greip, pomelo, sidrun, laim, mandariinid, apelsinid). Neid on parem enne lapse pooleteiseaastaseks saamist vältida. Tsitruselised on üsna tugevad allergeenid. Sama kehtib troopiliste puuviljade kohta (näiteks ananass).

Praegu on ka meloneid poest saada. Melonit võib anda lapsele umbes 7-8 kuu vanuselt, aga jälgi kindlasti, mis maa puuviljaga on tegu. Parem on osta Türgi, mitte Hispaania omi.

Alustades ei ole soovitatav anda lapsele korraga mitut uut puuvilja korraga. Ikka üks või teine korraga. Puuviljatükikesi võib lisada ka muu toidu sisse - näiteks kodujuustu sekka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles