Paljud kohalikud köögiviljad on saadaval aasta läbi

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
AS Grüne Fee töötaja Külle Kaarepere võtab kurgitaimedelt vanu lehti ära.
AS Grüne Fee töötaja Külle Kaarepere võtab kurgitaimedelt vanu lehti ära. Foto: Margus Ansu

Eesti õunu leiate suuremate linnade kauplustest heal juhul märtsini, kodumaine tomat saab otsa juba detsembri esimesel nädalal. Paljud kohalikud köögiviljad on aga saadaval aasta läbi.



Hoolimata Hispaania või Hollandi kurkide-tomatite mitu korda madalamast hinnast ei kurda vähemasti Eesti tomatikasvatajad, Sagro ja Intsu talu nõudluse puuduse üle.



Sagro müüs oma tänavuse viimase tomati 16. novembril, ent Põlvamaal asuva Intsu talu kasvuhoonetes ripuvad värsked tomatid ikka veel taimede otsas ja ootavad kasti panemist.



Taluperemehe Voldemar Kameniku sõnul jagub tomatit poodidesse veel detsembri esimesel nädalalgi. Intsu talu tomateid leiab Selverist, Prismast ja Tartu turult.



Eesti õun on ainus puuvili, mida saab poest osta ka talvel. Suurim õunakasvataja Rõngu Aed sai tänavu kenakese 1000-tonnise saagi ja ettevõtte juhi Toomas Rüütmanni sõnul leiab õuna poodidest ilmselt märtsini välja.



Rõngu Aia õunu leiab Rimist, Säästumarketist, Prismast, Tallinna Kaubamajast ja Selverist.



Ainus ületalve köögiviljakasvataja Eestis on Tartu külje alla asuv Grüne Fee, mille kasvuhooned tarbivad rohkem voolu kui kogu kõrval asuv Annelinn. Lisaks kahel hektaril kasvavatele kurkidele sirguvad seal 3,3 hektaril kõikvõimalikud salatid ja maitsetaimed.



Kurgikasvuhoones on ere valgus ja 23-kraadine troopilise õhuniiskusega kliima. Kui lisada sellele kõikjal ümbritsev rohelus, tabab novembrilõpu hallusest kasvuhoonesse sisenejat šokk.



Grüne Fee Eesti turundus- ja müügidirektori Pille Poki sõnul püüab firma müüa masuajal kurki kohati alla omahinnagi, et tarbija eelistaks Eesti kaupa. «Hind on oluliselt madalam kui eelmisel aastal,» lausus ta.



Sellest hoolimata valitsevad turgu odavamad Lõuna-Euroopa kurgid, mille tootmiskulud on mitu korda väiksemad.



Konjunktuuriinstituudi ökonomist Vilja Vähi avaldas eile verivärske, novembris läbi viidud jaekaubanduse hinnauuringu tulemused.



Uuring käsitleb hindu 16 linna 57 kaupluses. Selgus, et Eesti õunad olid sel kuul müügis vaid kuues Eesti linnas – Tallinnas, Kohtla-Järvel, Paides, Pärnus, Tartus ja Kuressaares. Väikelinnadesse vedamine läheb liiga kulukaks.



Teada-tuntud Eesti tooted, nagu kartul, kapsas, peet, kaalikas ja porgand, on aga Vähi sõnul poodides pea aasta ringi valdavalt kodumaist päritolu.



Sibulaga on lood juba keerulisemad, sest Poola sibul on palju odavam kui Eesti oma. Peipsi sibulat leiab näiteks Tallinna Kaubamajast ja Stockmannist, kuid kohalikku küüslauku Eesti poodidest naljalt ei leia.



Vähi lisas, et Eesti tomatit müüdi veel novembris pea kõigis linnades. Kodumaist puu- ja köögivilja müüvad eelkõige Selver, Stockmann, Tallinna Kaubamaja ning Prisma.



Head Eesti asjad


•    Eesti õuna leiab suuremate linnade kauplustest märtsini. Välismaine õun maksab keskmiselt 13,70 krooni kilo ja Eesti õun 17,02 krooni.


•    Eesti tomatit leiab kauplustest heal juhul detsembri keskpaigani ja seejärel saab seda osta uuesti aprilli lõpus või hiljemalt mais.


•    Grüne Fee kurki ning erinevaid salateid ja maitsetaimi saab osta kauplustest aasta ringi.


•    Kauplustes müüdav kartul, kapsas, peet, kaalikas, porgand ja kõrvits on aasta läbi valdavalt Eesti päritolu.


•    Kartul maksis novembris keskmiselt 5,98 krooni kilo, valge peakapsas 1,87 krooni, porgand 6,82, Eesti kurk 35,21 krooni (importkurk 15,02 krooni), Eesti tomat 43,47 krooni (importtomat 20,45 krooni).


•    Eesti sibulat müüakse vähestes kohtades, näiteks Tallinna Kaubamajas ja Stockmannis. Kodumaist küüslauku leiab turult.


Allikas: konjunktuuriinstituut

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles