Toidud, mida ei tohiks raseduse ajal süüa

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tasakaalustatud ja mitmekesine toitumine  on oluline igal eluetapil, kuid raseduseaegse toitumise olulisust on raske ülehinnata. Raseduse ajal suureneb ema toitainete, vitamiinide ja mineraalainete vajadus. Enamasti ei kipu me kahtlema, kas see toit, mida me sööme, on ohutu ja tervislik. Raseduse ajal immuunsussüsteem nõrgeneb ja seega on väga oluline, et toiduga edasikanduvate infektsioonide oht oleks minimaalne, õpetab toitumisnõustaja Evelyn Rüüberg veebilehel activebaby.ee.

Milliseid toite vältida raseduse ajal?

TOORED JA POOLTOORED MUNAD

Oht: Salmonellos

Allikad: toored ja pooltoored munad, nendest valmistatud magustoidud ja kastmed

Salmonelloos on tüüpiline ja kõige sagedamini esinev bakteriaalne toidumürgitus, mis on levinud kogu maailmas. Salmonelloosi tekitajaks on Salmonella bakter, millel on erinevatel andmetel üle 2500 serotüübi. Kõige sagedamini põhjustab haigestumist serotüüp Salmonella enteritidis. Rasedusaegne salmonelloos võib põhjustada raseduse katkemist, raseduse peetumist ja enneaegset sünnitust. Sümptomiteks on: iiveldus, peavalu, oksendamine, äge kõhulahtisus ja väike palavik. Imikutel, raukadel ja raske immuunpuudulikkusega AIDS-i haigetel võib salmonella-enteriit väga raskelt kulgeda ja isegi surmaga lõppeda.

TOORES LIHA

Oht: toksoplasmoos, E. coli, salmonelloos

Allikad:  toores ja pooltoores liha

Toksoplasmoos on ainurakse parasiidi Toxoplasma gondii põhjustatud parasiitinfektsioon. Rasedusaegne toksoplasmoos võib põhjustada mitmeid loote arenguanomaaliaid, kaasa arvatud pimedaks jäämine ja vaimne alaareng. Kui ema on nakatunud enne rasestumist, siis loode ohustatud ei ole. Toksoplasmoosi sümptomid: vähestel inimestel esinevad gripilaadsed haigusnähud, valud ja suurenenud näärmed. Veel harvem tuleb ette tugevaid peavalusid, ühe kehapoole nõrkust, palavikku, krampe ning nägemise- ja koordinatsiooniprobleeme.

Escherichia coli (lühendatult E. coli) on üks paljudest enterobakterite sugukonda kuuluvatest pulgakujuliste bakterite liikidest, kes elab põhiliselt imetajate soolestikus. E. coli tüved võivad olla kommensaalsed (kuna nad on osa seedetrakti normaalsest mikrobiootast) ja/või põhjustada erinevaid infektsioone (seede-, kuseteede-, vere- ja kesknärvisüsteemi).E. coli on kuseteede infektsioonide tekitajaks 90 protsendil juhtudest ning bakterieemia põhjustajaks 17–37protsendil juhtudest. Rasedusaegne E. coli nakkus võib  põhjustada emaka-, lootevee-, lootekestade-, platsenta- põletikke, mille tõttu võib rasedus katkeda või toimuda enneaegne sünnitus. Sooleinflektsiooni sümptomiteks on: kõhuvalu, kõhulahtisus, iiveldus, oksendamine, kõhukinnisus, gaas, puhitus ja palavik. Alumiste kuseteede põletike sümptomiteks on: tihenenud ja/või valulik urineerimine, samuti valud alakõhu piirkonnas. Ülemiste kuseteede põletike sümptomiteks on: valu seljas alumiste roiete piirkonnas, valu kesk-ja alakõhus, kehatemperatuuri tõus.

Bakterieemia ehk bakterveresus (ka baktereemia) on elujõuliste bakterite esinemine veres. Bakterieemia sümptomiteks on: kõrge palavik, külmavärinad, halb enesetunne, kõhuvalu, iiveldus, oksendamine, kõhulahtisus, ärevus, hingeldamine ja segasus.

Kesknärvisüsteemi infektsiooni konkreetsed sümptomid sõltuvad  infektsiooni täpsest asukohast. Sümptomiteks on enamasti tugev peavalu või seljavalu, nõrkus, tundlikkuse kadu ja palavik. Võib esineda ka kange kael, iiveldus, oksendamine, väsimus ja meeltesegadus.

PESEMATA PUU- JA KÖÖGIVILJAD

Oht: toksoplasmoos

Allikad: pesemata puu- ja köögiviljad

KALAD, KELLE ELAVHÕBEDASISALDUS ON SUUR

Oht: elavhõbe

Allikas: hai, mõõkkala, purikala ja tuunikala

Elavhõbe ja selle ühendid mõjuvad kahjustavalt kesknärvisüsteemile, neerudele ja maksale ning häirivad autoimmuunseid protsesse, põhjustavad värinaid, nägemis- ja kuulmisvaegust, halvatust, unetust ning emotsionaalset ebastabiilsust. Elavhõbeda ühendid läbivad platsentaarbarjääri ning võivad põhjustada loote arengupeetust, ja tähelepanupuudulikkust ning arengulist mahajäämust lapsepõlves. Elavhõbeda sümptomiteks on: kiirel mürgitusel tavaliselt köhimine, valu kopsudes, õhupuudus, iiveldus, oksendamine, kõhulahtisus, palavik ja metalli maitse suus.

TOORED VÕI POOLTOORED KOORIKLOOMAD

Oht: Vibrio bakterid

Allikad: austrid, rannakarbid, külmutatud krevetid ja krabid

Vibrio on gramnegatiivne fakultatiivsete anaeroobsete bakterite perekond. Tuntuimad esindajad on koolerat põhjustav Vibrio cholerae ja gastroenteriiti tekitav Vibrio parahaemolyticus. Vibrio perekonna esindajad põhjustavad sageli toidumürgitusi, mida seostatakse sageli ka väheküpsetatud koorikloomadega. Toidumürgistuse sümptomiteks on: iiveldus, oksendamine, kõhuvalu, kõhulahtisus ja palavik. Haiguse edasine kulg sõltub mürgistuse iseloomust. Sellega võivad kaasneda organismi üldine vastupanuvõime langus, lootekahjustus ja pärilikkusinfo muutumine.

PASTÖRISEERIMATA PIIM JA PIIMATOOTED

Oht: listerioos

Allikad: pastöriseerimata piim ja piimatooted

Listerioos on bakteri Listeria monocytogenes poolt põhjustatud nakkushaigus, mis ohustab eelkõige immuunpuudulikkusega inimesi ning avaldub palaviku, meningiidi ehk ajukelmete põletiku või seedetrakti häiretena. Rasedusaegne listerioosvõib esineda väheste gripi- või diarröavaevustega või raske sepsisena, mis võib põhjustada abordi või enneaegse sünnituse. Sümptomiteks on: palavik, pearinglus, iiveldus ja kõhulahtisus.

PASTÖRISEERIMATA JUUSTUD

Oht: listerioos

Allikad: fetajuust, valgehallitusjuust (Brie, Camembert) ning sinihallitusjuustud (Stilton ja Danish Blue)

SUITSUTATUD KALA

Oht: listerioos

Allikad: külm- ja kuumsuitsu kalatooted

Listeria monocytogenes baktereid on sageli leitud toidupoe kalalettidest.

MAKS

Oht: listerioos, A-vitamiini üledoos

Allikad: maks ja maksapasteet

Raseduse ajal on A-vitamiini vajadus 750-770 µg  päevas. Rasedusaegne A-vitamiini üledoos võib  põhjustada lootel arengurikkeid. A-vitamiini üledoosi sümptomid on: väsimus, isutus, sügelemine, pea- ja lihasvalud ja juuste väljalangemine.

KOFEIIN

Oht: kofeiin

Allikad: kohv, tee, koolajoogid, energiajoogid, kakao, šokolaad

Suurtes kogustes kofeiini tarbimine raseduse ajal võib olla spontaanabortide põhjustajaks. Samuti intensiivistab kofeiin soolte peristaltikat, vahendades seega vitamiinide ja mineraalainete imendumist ning võib olla raseduse ja imetamise ajal nende defitsiiti põhjustavaks teguriks. Esimesel trimestril soovitaksin kofeiini täielikult vältida. Teisel, kolmandal trimestril ja imetamise ajal ei tohiks kofeiini päevane tarvitatav kogus ületada 200 mg.

ALKOHOL

Oht: alkohol

Allikad: alkohol, alkoholi sisaldavad joogid, alkoholi sisaldavad söögid (sh magustoidud)

Suures koguses alkoholi tarbimine raseduse algperioodil (üle 80 g kanget alkoholi päevas) võib oluliselt mõjutada loote arengut. Seetõttu soovitatakse rasedust planeerival ja rasedal naisel alkoholi tarbimisest täielikult loobuda. Alkoholi tarvitamine suurendab loote alkohoolse sündroomi (FAS – Fetal Alcholol Syndrome) tekke riski. FASile iseloomulikuks ilminguks on madal sünnikaal, väike peaümbermõõt, võimalikud kongenitaalsed väärarengud, iseloomulik näoilme ja madal intelligentsuse tase.

KOKKUVÕTE

Raseduse ajal tuleks vältida:

  • tooreid ja pooltooreid mune;
  •  toorest liha;
  • pesemata puu- ja köögivilju;
  • kalu, kelle elavhõbedasisaldus on suur;
  • tooreid ja pooltooreid koorikloomi;
  • pastöriseerimata piima ja piimatooteid;
  • pastöriseerimata juustusid;
  • suitsutatud kala;
  • maksa;
  • kofeiini;
  • alkoholi.

Enam levinud infektsioonid on listerioos ja salmonelloos, vähem levinud toksoplasmoos. Selleks, et toitu nautida on väga tähtis järgida toiduhügieeni ja säilitamisnõudeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles